Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurPartnersTeken de petitieGeef spullen
Programma's

Project WATCH

Kindersekstoeristen, die zich in Azië aan kinderen vergrijpen, gaan nog te vaak vrijuit. De lokale politie heeft niet de mankracht om deze zaken te onderzoeken en daarbij is bewijslast verzamelen ontzettend moeilijk. Terre des Hommes leidt detectives op om Westerse en lokale kindermisbruikers op te sporen en samen met de politie te vervolgen.

Jasper Iking

Programmamanager WATCH NL

Achtergrond

Indonesië, de Filipijnen, India en Nepal staan bekend als plaatsen waar kindermisbruik als gevolg van goedkopere vluchten en toegang tot internet toeneemt. De daders gaan echter nog te vaak ongestraft vrijuit.

In Cambodja is de aanpak van kindersekstoerisme via lokale detectives de afgelopen jaren succesvol gebleken. Terre des Hommes' partner APLE (Action Pour Les Enfants) onderzoekt jaarlijks gemiddeld ruim 150 tips, waarvan tientallen leiden tot arrestaties en een aantal tot veroordelingen. Op basis van deze aanpak leidt Terre des Hommes detectives op in Indonesië, de Filippijnen, India en Nepal.

Maak een melding bij WATCH Nederland
Doneer

Doelen

Met project WATCH (Working Actively Together for CHildren ‘not on our watch') wil Terre des Hommes via lokale detectives kindersekstoeristen in Indonesië, de Filippijnen, India en Nepal opsporen en laten vervolgen. Zodat kinderen veiliger kunnen opgroeien. Project 'WATCH' in het kort:

  • Speciale opsporingsteams installeren in met name populaire toeristenlocaties
  • Meer daders opsporen en vervolgen
  • Slachtoffers aansporen om aangifte te doen
  • Slachtoffers hulp en bescherming bieden
  • Training aan politiemedewerkers
  • Contact leggen met media en Interpol

Aanpak

Met hulp van Cambodjaanse projectpartner APLE leidt Terre des Hommes in Indonesië, de Filippijnen, India en Nepal lokale detectives op die kindersekstoeristen schaduwen, bewijslast verzamelen en dit overdragen aan de politie. 

Twee detectives vormen samen met een advocaat en een maatschappelijk werker een team. De onderzoekers observeren undercover de verdachte personen gedurende langere periode. Zijn er voldoende aanwijzingen en is er genoeg bewijs opgebouwd, dan wordt deze informatie aan de politie doorgegeven. Samen met de andere teamleden, de slachtoffers en hun familie gaat de advocaat om de tafel om aangifte te doen. Komt het tot een rechtszaak, dan verleent de advocaat rechtsbijstand aan de kindslachtoffers.

Gedurende de rechtszaak houden de andere teamleden nauw contact met de media. Zedendelicten met minderjarigen die aandacht in de media krijgen worden namelijk sneller door de autoriteiten behandeld dan andere zaken. In aanvulling op de advocaat biedt de sociale werker bescherming en ondersteuning aan de slachtoffertjes van seksueel misbruik. Soms is er sprake van bedreigingen door daders, familie of vrienden van de daders. Het team plaatst de kinderen dan in een veilig en beschermd opvangcentrum.

Resultaten

De resultaten in 2018

  • 66 kinderen zijn geholpen om weer deel te nemen in de maatschappij; 
  • 7.260 kinderen en gemeenschapsleden nemen deel aan bewustwordingsactiviteiten rondom de gevaren van seksuele uitbuiting van kinderen;
  • 88 kinderen krijgen juridische ondersteuning; 
  • 626 medewerkers van politie en justitie zijn getraind in o.a. kindvriendelijke interviewtechnieken en aanpak van seksuele uitbuiting van kinderen.

Laatste nieuws

24 oktober 2019

Slachtoffers van seksuele uitbuiting verdwijnen uit beeld door privacywetgeving

Na invoering van de nieuwe privacywetgeving vorig jaar, worden gevallen van criminele, seksuele of arbeidsuitb…

18 september 2019

Negen meldingen van kindersekstoerisme naar aanleiding van zomercampagne

Van 13 juli tot en met 31 augustus werd online en offline campagne gevoerd voor Don’t Look Away. De campagne t…

19 augustus 2019

Zo herken én meld je kindersekstoerisme

Als u vermoedens heeft van kindermisbruik als u op reis bent, heeft u een keuze: wegkijken of het probleem zie…

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube