Migratie kan onveilige situaties opleveren voor kinderen waarbij ze blootgesteld worden aan geweld, mishandeling en uitbuiting, zowel tijdens hun reis als op hun nieuwe bestemming. Hierdoor worden veel kinderen het slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting. De twee zusjes Priyanka (11) en Sheela (9) verhuisden met hun ouders naar de Indiase stad Tirupur op zoek naar werk. Overleven in deze nieuwe omgeving was zwaar, de vader verliet het gezin en ze spraken de taal niet. Het maakte de twee zusjes erg kwetsbaar voor uitbuiting, maar nu is er weer hoop.

Kinderhandel

Op zichzelf aangewezen

De ouders van de twee zusjes Priyanka en Sheela migreerden naar een andere streek in India op zoek naar werk. Toen Sheela een jaar oud was, vestigde het gezin zich in de stad Tirupur in de deelstaat Tamil Nadu. Omdat hun vader hen in de steek liet, moest hun moeder, Rohit, alleen voor de kinderen zorgen. Dat was een hele opgave, mede omdat ze de lokale taal niet sprak. Rohit kreeg een baan bij een kledingfabriek waardoor de zusjes elke dag alleen thuis bleven. Hierdoor, en omdat ze de taal niet spraken, liepen ze een verhoogd risico op uitbuiting.

Naar school

Als het ook maar enigszins mogelijk was, nam Rohit werk mee naar huis zodat ze bij haar kinderen kon zijn. Om hun moeder te helpen bij haar werk bleven Priyanka en Sheela thuis en gingen dus niet naar school. Tijdens een preventief huis-aan-huisonderzoek kwam Social Awareness and Voluntary Education (SAVE), een partnerorganisatie van Terre des Hommes, in contact met de zusjes en hun moeder. Ze overtuigden Rohit van de noodzaak om de meisjes bij een plaatselijke school in te schrijven. Ook maakten ze afspraken met de schooldirectrice voor extra begeleiding. De grootste uitdaging was om de meisjes de lokale taal te leren zodat ze lessen konden gaan volgen.

Nieuwe vrienden maken

Op dit moment zit Priyanka in groep 6 en Sheela in groep 5. De zusjes zijn erg blij dat ze naar school gaan en hun moeder is erg trots op de vooruitgang die haar dochters boeken. Rohit, die tot voor kort slecht betaald werd als fabrieksarbeider, kreeg onlangs promotie en heeft nu een leidinggevende functie. Hierdoor kan ze haar tijd beter indelen en meer zorg besteden aan haar dochters. “Sheela en ik zijn gelukkig en hebben weer hoop. Ook maken we nieuwe vrienden op school. Wij danken jullie dat we naar school mogen gaan en dat we nu een waardig leven hebben”, aldus Priyanka. Wilt u ook kinderen zoals Priyanka en Sheela helpen?

Lees meer over onze aanpak van kinderhandel in Azië>>

 

 

Share this: