Kinderen in Azië gaan vaak al op jonge leeftijd werken. De meesten van hen werken als hulp in de huishouding, op rijstvelden en op plantages of komen terecht op gevaarlijke en zelfs giftige plekken, zoals in mijnen. Al op haar negende moest de kleine Amrita uit Bangladesh in de huishouding werken bij mevrouw Maya. Gelukkig stond mevrouw Maya er uiteindelijk voor open om Amrita ook naar school te laten gaan. 

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

Een 9-jarige hulp in de huishouding

Amrita was pas negen jaar toen ze haar familie moest verlaten om te gaan werken als hulp in de huishouding bij een ander gezin in Bangladesh. Haar vader verdiende slechts 42 euro per maand als schipper, terwijl haar moeder thuis voor haar acht kinderen zorgde. Om wat extra geld te verdienen moest Amrita bij ‘mevrouw Maya’, haar werkgeefster, schoonmaken, de was doen en op twee jonge kinderen passen. Amrita maakte lange dagen onder erbarmelijke omstandigheden, kon niet naar school en kreeg geen aandacht.

Af en toe vrij om naar school te gaan

Amrita was eenzaam en had geen hoop meer. Op een dag in 2014 bezocht een lerares van Village Education Resource Center (VERC), een lokale partnerorganisatie van Terre des Hommes, het gezin van mevrouw Maya waar ze in contact kwam met Amrita. Ze wist mevrouw Maya ertoe te bewegen om Amrita af en toe vrij te geven zodat ze naar school kon gaan. Dit had echter niet het gewenste resultaat. Toen de lerares de hulp inschakelde van de plaatselijke hulpinstantie Child Protection Management Committee (CPMC) lukte het alsnog om mevrouw Maya te overtuigen en kon Amrita bij een plaatselijke school worden ingeschreven.

Hoewel Amrita mijn dienstmeisje is, heeft ze ook recht op onderwijs.

Mevrouw Maya, werkgeefster van Amrita

 

Balans tussen werk en leren

Gezien de inkomenssituaties en de mogelijkheden voor persoonlijke groei mogen kinderen licht werk doen dat bij hun leeftijd past en dat geen nadelige gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de kinderen en hun recht om naar school te kunnen gaan. Mevrouw Maya bezoekt nu bijeenkomsten met mensen van VERC waarin allerlei zaken op het gebied van kinderrechten aan de orde komen. Ze is zelfs een kijkje komen nemen op Amrita’s school om te zien hoe ze vooruit gaat en zorgt ervoor dat Amrita dezelfde kansen krijgt als andere kinderen. “Hoewel Amrita mijn dienstmeisje is, heeft ze ook recht op onderwijs. Sinds ze naar school gaat is ze volwassener geworden en heeft ze een balans gevonden tussen werken en leren. Ik wil dat ze een succesvolle toekomst heeft“, aldus mevrouw Maya.

Dankbaar voor alle hulp

Momenteel zit Amrita in groep vier. Ze gaat regelmatig naar school en behaalt goede resultaten. Amrita: “ Ik vind school geweldig en mijn lerares zorgt goed voor mij. Ze helpt ons met lezen en rekenen. Ook zingen en dansen we soms op school. Ik ben erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen.”

Wilt u ook meisjes zoals Amrita helpen?

Lees meer over de aanpak van kinderareid in Azië>>

 

Share this: