Adel (52) uit Libanon is buschauffeur en staat elke dag vroeg op om zowel Syrische als Libanese kinderen naar één van onze scholen te rijden. Dat is niet vanzelfsprekend, want veel kinderen gaan niet naar school omdat ze simpelweg geen vervoer hebben. Door de lange afstand naar school blijven ze thuis of worden ze door hun familie aan het werk gezet.

Noodhulp / Vluchtelingen

Dertig jaar buschauffeur

Adel kent zijn dorp, Qoubbei, ten oosten van de Libanese hoofdstad Beirut, als geen ander. Sinds zijn geboorte woont hij daar al, tussen de groene heuvels. Adel werkt al meer dan dertig jaar als buschauffeur. Toen hij in de zomer van 2017 hoorde dat onze onderwijscentra buschauffeurs zochten, solliciteerde hij meteen. ‘We hebben respect voor iedereen die naar onze regio komt. Dat is onze belangrijkste eigenschap’, vertelt hij ons. Door kinderen naar school te brengen, hoopt hij kinderen blij en gelukkig te maken.

Elk kind verdient het om naar school te kunnen

80,000 Syrische vluchtelingen

Rustig is het in zijn regio zeker niet. Baabda district, waar Qoubbei deel van uitmaakt, telt ongeveer 179,000 Libanezen, terwijl er nog eens 80,000 Syrische vluchtelingen wonen. Toch zijn dat er nog altijd niet zoveel als in de grensregio’s, waar Libanon aan Syrië grenst. Veel Syriërs vluchten voor het oorlogsgeweld, als gevolg van de jarenlange burgeroorlog, naar buurlanden als Libanon waar nu één op de vier een vluchteling is.

Grootschalig onderwijsprogramma

De Libanese Adel werkt voor onze partner Terre des Hommes Italië om kinderen van en naar onze vijf onderwijscentra te brengen, die samen met War Child, AVSI en Terre des Hommes Italië in Libanon met geld van de Europese Unie zijn opgezet. Met dit grootschalige onderwijsprogramma 'Back to the future' kunnen kinderen weer naar school, zodat zij beter voorbereid zijn op hun toekomst. In totaal worden meer dan 18,000 kinderen met de hulp bereikt.

strijd mee tegen kinderuitbuiting

Lees meer over het noodhulpprogramma voor kinderen >>

 

Share this: