Zeven jaar duurt de oorlog in Syrië nu. Zeven jaren, waarin Syrische kinderen opgroeiden als vluchteling. In zeven jaar onzekerheid zochten 2,5 miljoen kinderen met hun familie naar veiligheid in buurlanden als Libanon. Kinderen zoals Anas. Dit is het verhaal van haar reis naar Libanon - en haar eerste stappen naar een betere toekomst.

Noodhulp

Anas, 10 jaar, arriveerde pas drie maanden geleden in Libanon. Ze groeide op met de verwoestende gevolgen van de oorlog in Syrië. Aan de buitenkant is Anas net als elk ander meisje. Ze houdt van tekenen en spelen. Maar van binnen voelt ze zich vaak verstikt en niet in staat om te praten.

Zeven jaar voelde als wel honderd jaar

Ze hebben onze school gebombardeerd’, herinnert ze zich wanneer ze met ons praat. ‘Ze hebben onze buurt en ons huis gebombardeerd. Ze hebben zelfs mijn gezicht afgenomen.’ Anas heeft gelukkig fysiek en ook mentaal afstand kunnen nemen van de oorlog in Syrië. Al voelde de zeven oorlogsjaren als wel honderd jaar. 

Tijdens beschietingen verloor Anas haar 11-jarige zus. Ze ligt nu begraven in de buurt van het voormalige huis van haar familie in de Syrische stad Homs. Anas wil op een dag naar het land terugkeren om dichtbij haar te kunnen zijn. Op een dag wanneer het land eindelijk vrede heeft.

Terug naar de toekomst

Anas gaat nu in het Libanese Tripoli naar ons onderwijscentrum, waar we met het Back to the Future-programma taal- en rekenlessen aan Syrische en Libanese kinderen geven. Ze vindt het leuk om het alfabet te leren en is blij dat ze een veilige plek heeft om met haar nieuwe vrienden te spelen.

Inmiddels herwint Anas ook haar geloof in een betere toekomst. Ze wil lerares worden als ze ouder is, zodat ze kinderen alles kan leren wat ze zelf nu leert. ‘Ik voel me nu zo opgelucht dat we Syrië en de oorlog achter ons hebben gelaten’, zegt ze.

18.000 kinderen weer naar school

Anas gaat naar één van de negentien onderwijscentra, die wij samen met War Child Holland, AVSI en Terre des Hommes Italië in Libanon met geld van de Europese Unie hebben opgezet. Het doel van dit project ‘Back to the Future’ is om ruim 18.000 kinderen weer naar school te krijgen. Veel Syrische vluchtelingenkinderen hebben al jarenlang geen onderwijs als gevolg van de burgeroorlog in Syrië.

Share this:

Related stories