Renuka groeide op in het Indiase dorp Mariyammanahalli, waar veel ‘devadasi’ wonen, vrouwen die god dienen. Al op haar veertiende was Renuka een toegewijd devadasi. Om rond te kunnen komen, zocht ze de bescherming van mannen die haar betaalden en na een paar jaar vertrokken, een vorm van prostitutie die onder devadasi meer voorkomt. Het was een moeilijk leven voor Renuka.

Dit artikel komt uit het Terre Magazine van maart 2018

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

In 2005 kwam Renuka in aanraking met SHENA, waar ze deelnam aan een zelfhulpgroep. Daar raakte ze gemotiveerd om docent te worden in het voorschools onderwijs. Ze rondde de opleiding met succes af, en ging aan het werk in het voorschools onderwijscentrum van SHENA.

"Geëerd door de gemeenschap"

‘Ik zal nooit vergeten hoe ik daar, tijdens een feestdag voor kinderen, werd geëerd door de gemeenschap met een sjaal en een krans en werd bedankt voor mijn werk. Dit is waarom ik me met zoveel toewijding inzet voor de kinderen en de devadasi-vrouwen’.

"Gekozen voor een gerespecteerd levenspad"

Sinds 2012 doet Renuka gemeenschapswerk in tien dorpen. Ze werkt samen met devadasi-families aan sociale en economische vooruitgang en leert tienermeisjes zichzelf te beschermen. ‘Dankzij SHENA heb ik een gerespecteerd levenspad gekozen. Ik zie zoveel devadasi-meisjes met net zo’n pijnlijk leven als ik had. Ik wil ervoor zorgen dat ze gelukkig worden en dat leven achter zich kunnen laten.’

 

Share this:

Related stories