Momena (14) uit het Nilphamari district, Bangladesh werd uitgehuwelijkt toen ze 11 was. Omdat haar vader al hun bezittingen had verloren met gokken, was hij niet meer in staat om voor het hele gezin te zorgen. "Vijf maanden na mijn huwelijk ging ik aan het werk in een fabriek. Maar al snel moest ik stoppen, want ik bleek zwanger te zijn."

‘Ik werd uitgehuwelijkt toen ik 11 was. Vijf maanden na mijn huwelijk ging ik aan het werk in een fabriek. Maar al snel moest ik stoppen, want ik bleek zwanger te zijn." Momena (14) uit het Nilphamari district, Bangladesh, werd uitgehuwelijkt toen ze 11 was. "Ik wist niets af van anticonceptie en gezinsplanning. Zoals gebruikelijk in mijn omgeving werd ik naar mijn ouders gestuurd om thuis te bevallen. Maar het kindje was te groot voor me, en de verloskundige probeerde de bevalling te forceren. Mijn baby werd dood geboren." 

Twee maanden later werd ik opnieuw zwanger. Dit keer kreeg ik hulp via het project IMAGE, dat zich inzet voor jonggehuwde meisjes zoals ik. Ik werd begeleid tijdens de zwangerschap, en mijn ouders realiseerden zich dat ik beter in het ziekenhuis kon bevallen, al is dat niet de traditie. Dit keer kreeg ik dankzij de begeleiding van IMAGE een gezond kindje.

Ik en mijn ouders beseffen nu hoe belangrijk zorg tijdens en ook na de zwangerschap en de bevalling is, zeker voor jonge meisjes. Nog altijd krijg ik nazorg, leer ik over gezinsplanning en krijg ik seksuele voorlichting. Wanneer ik in de toekomst nog een kindje wil, weten mijn ouders en ik nu hoe ik dat het veiligst kan aanpakken.’

> Lees meer over het Girls Advocacy Alliance programma

> Lees meer over onze projecten in Azië

Share this:

Related stories