"​Mensen dronken water waar ze het maar vonden, meestal van de onbeschermde bron." Nu worden mijn kinderen ondersteund via voedselprogramma's van internationale organisaties.

Nanchi Yeno Mungu (40) woont in de provincie Yei River in een kleine hut met haar vier kinderen, twee meisjes en twee jongens van 4, 6, 8 en 9 jaar oud. Ze is weduwe sinds haar man het leven verloor in het conflict. Nanchi vertelt hoe de hulp niet alleen levens heeft gered: "We leefden vooral van de landbouw. Het is nu echter te gevaarlijk om naar het land te gaan en de grond te bewerken. Het is moeilijk om zaai- en pootgoed te krijgen, of andere spullen die nodig zijn voor de landbouw. Daardoor hebben we bijna geen inkomen en kan ik mijn kinderen niet goed voeden. Nu worden mijn kinderen ondersteund via voedselprogramma's van internationale organisaties.

Voordat Terre des Hommes hier begon was het grootste probleem schoon drinkwater en voldoende voedsel. Veel ontheemden zochten hun toevlucht in de stad Yei, maar er waren veel te weinig waterbronnen. Mensen dronken water waar ze het maar vonden, meestal van de onbeschermde bron. De enige waterput waar wij naartoe konden werkte niet en het was erg gevaarlijk om verder weg te gaan om drinkwater te halen. Doordat Terre des Hommes de put hersteld heeft, hoeven we niet meer zo ver weg te gaan. Er is veel minder ruzie om het water van de pomp, veel minder spanning. Mensen zijn niet meer zo vaak ziek. De spullen uit de hygiënekits zijn van goede kwaliteit. De water- en hygiëneproblemen zijn aangepakt en onze kinderen zijn nu gezonder dan eerst.”

Het gezin van Nanchi Yeno Mungu is een van de 5.500 huishoudens in de provincie Lainya die toegang kregen tot schoon drinkwater en die een hygiëne-kit en voorlichting over hygiëne ontvingen.

Lees de eindrapportage van de Giro555-actie

Bekijk de Giro555-video

 

Share this:

Related stories