Na een lange, hete zomer zijn de scholen weer begonnen. U heeft de kinderen vast al zien fietsen. De elfjarige Hani uit Syrië had er alles voor over om naar school te kunnen. Hij is zijn huis, school en vriendjes verloren in de verschrikkelijke oorlog. Drie jaar geleden vluchtte hij voor zijn leven en nu woont hij in Libanon.

Het leven van vluchtkinderen daar is vaak uitzichtloos. Veel Syrische kinderen hebben een enorme leerachterstand. Hierdoor kunnen zij in Libanon niet naar een reguliere school. Zij hangen doelloos rond en zijn een makkelijke prooi voor kinderhandel en kinderarbeid.

21.700 kinderen terug naar school

Met ons onderwijsproject ‘Back to the Future’ willen wij 21.700 vluchtkinderen in Libanon en Jordanië onderwijs bieden in onze noodscholen. Sinds kort komt Hani naar onze lessen en hij geniet van ieder moment. Zijn juf Lilyan vertelt: “Toen Hani hier begon, kon hij alleen zijn naam schrijven. Nu leert hij lezen en schrijven en hij is enorm gemotiveerd.” Hani is vastbesloten om architect te worden, zodat hij later zijn land kan opbouwen.

Hani gaat nu naar school, maar er zijn nog duizenden Syrische vluchtkinderen die niet naar school kunnen. Zij zijn de architecten, politici en leraren van morgen. Er wacht hen een enorm belangrijke taak: het opbouwen van hun land.

Share this:

Related stories