"Bonjour Mister Tony”. Zo groet de kleine Hana (10) de buschauffeur van een van onze schoolbussen, elke keer als hij haar ophaalt. Hana groeide op in de Syrische stad Aleppo, waar ze woonde in een stadsappartement, samen met haar ouders, vier broers en twee zussen. Drie jaar geleden werd het gezin gedwongen om naar Libanon te verhuizen, waar ze nu in een klein appartement op de begane grond wonen.

In Syrië is Hana nog nooit naar school geweest. De kleine meisjes hielpen toen hun moeder in en rondom hun huis. Maar ook in Libanon was er geen school omgeving waar ze welkom was. Ze hadden simpelweg geen plek voor een extra leerling. Hana schaamde zich. “Ik wist helemaal niet hoe ik moest schrijven”, vertelt ze.

Hanna leert Frans

Nu komt Hana naar onze lessen, waar ze Frans leert. Met ons onderwijsproject ‘Back to the Future’ helpen we meer dan 21.000 kinderen hun leerachterstand in te halen. Kinderen zoals Hana. Hana is begonnen op het eerste niveau en krijgt hulp bij haar lees- en schrijfvaardigheden. “Ik hou van het alfabet en vooral van het leren van de Franse letters”, zegt ze.

Haar broers en zussen

Elke ochtend staat ze voor haar huis, samen met twee van haar broers en zussen die ook zijn ingeschreven voor onze lessen. En elke keer als een van onze schoolbussen haar oppikt voor school, staat ze al een tijdje te wachten, naast haar moeder, omdat ze zo blij is om naar school te gaan.

Leergierig

Hana leert sneller dan haar klasgenoten. Ze is erg leergierig, vertelt haar lerares Lilyan. “Hana heeft een sterke wil en wanneer ze een doel heeft, maakt ze er haar belangrijkste focus van. Ze is zo slim.”

Hana is de zus van Nour and Hani.

 

Share this:

Related stories