Brenda (17) weet als geen ander wat hard werken is. Als klein meisje groeide ze op bij haar tante in de sloppenwijken van Kampala, Oeganda. Om haar steentje bij te dragen besloot Brenda op haar 14e bij te verdienen als huishoudelijke hulp na schooluren.

Werkomstandigheden waren zwaar

“Officieel zou ik 60.000 Oegandese shilling (ca. € 14) per maand verdienen.” Tenminste, dat dácht ze. De werkomstandigheden waren zwaar. Brenda maakte lange dagen, werd continu uitgescholden en beledigd en kreeg vaak niet uitbetaald.

Kinderarbeiders uit benarde sitautie helpen

Het Platform van Labour Action (PLA - partner van Terre des Hommes) doet huis-aan-huis onderzoeken, om kindarbeiders zoals Brenda uit deze benarde situaties te helpen. “Eerst heb ik een vakopleiding to kleermaker gevolgd, en daarna een training voor toekomstige ondernemers.” Met haar eigen bedrijf in kinderkleding en schooluniformen verdient Brenda drie keer zoveel als haar inkomsten als huishoudelijke hulp. “Ik ben blij dat ik kan bijdragen aan het huishouden van mijn tante én dat ik ook een beetje kan sparen.”

 

Share this: