Hadija (17) is een van de duizenden kinderen die in Kenia gedwongen werken in de kinderprostitutie. Voor een paar euro gaat ze al met volwassen mannen mee. Terwijl ze voor een paar euro meer ook naar school zou kunnen om haar dromen te realiseren.  

Waarom gedwongen kinderprostitutie zo'n groot probleem is in Kenia

Duizenden kinderen in Kenia worden gedwongen tot prostitutie, door mensenhandelaren, familieleden of armoede. Volwassen mannen reizen naar en binnen Kenia, om kinderen seksueel te misbruiken in ruil voor geld.

Terre des Hommes voert verschillende projecten uit in Kenia met lokale partnerorganisaties. Samen halen we kinderen weg uit de omgeving waarin ze worden misbruikt en vangen we ze op met onze partnerorganisaties. We bieden kinderen medische en psychosociale hulp en zorgen ervoor dat ze weer naar school kunnen gaan om hun dromen te realiseren. 

6 Manieren waarop Terre des Hommes strijdt tegen kinderprostitutie 

1. We halen kinderen uit uitbuitingssituaties en vangen ze op met lokale hulpverleners. Hier krijgen kinderen medische-  en psychosociale zorg. Ook kunnen ze hier naar school.

2. Gemeenschappen worden voorgelicht over commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, als maatschappelijk probleem. Iedereen in de hele gemeenschap moet zijn steentje bijdragen als we willen dat het ophoudt. We brengen mensen ervan op de hoogte dat je als dader strafbaar bent en hoe je als getuige of slachtoffer aangifte kunt doen bij de politie. Behalve praktische inzichten benadrukken we ook alle risico’s en trauma’s die kindslachtoffers doormaken.

3.  We gaan in gesprek met de (groot)ouders en betrekken ze zoveel mogelijk bij de opvang en therapie van hun kind. Om armoede tegen te gaan helpen we ze ook met het opzetten van een alternatief inkomen. Zodat hun kind niet meer hoeft te werken en gewoon naar school kan gaan.

4. Terre des Hommes werkt samen met landelijke en lokale politie eenheden en de rechterlijke macht. Samen kijken we naar de kennis en middelen die beschikbaar zijn en ondersteunen we agenten en rechters door middel van training.

5.  Vaak ontmoeten misbruikers hun kindslachtoffers in bars of hotels. Daarom maken we managers en medewerkers bewust van dat er misbruik plaatsvindt in hun ondernemingen. Ook leggen we uit hoe ze misbruikers kunnen weren en waar ze terechtkunnen om een melding te maken. Kinderen worden regelmatig vervoerd door brommer-taxi chauffeurs (boda boda). Met hen gaan we in gesprek over de faciliterende rol die ze spelen in sekuele uitbuiting van kinderen en hoe ze zich hiertegen kunnen verzetten.

6. We lobby- en in de politiek om een sterker beleid en duidelijke maatregelen op te stellen om commerciële seksuele uitbuiting (prostitutie) van kinderen voorgoed te stoppen.

 

Wil jij ook dat kinderprostitutie stopt? 

 

Bekijk hier het verhaal van Hadija. 

 

Share this: