Tanzania heeft de wetgeving niet op orde en de bewoners hebben niet genoeg kennis om de ingevoerde wetten uit te voeren. Terre des Hommes werkt sinds 2018 aan dit project om meisjesbesnijdenis te voorkomen door middel van opvanghuizen voor de meisjes te bieden en door voorlichting over dit onderwerp te geven.
Achtergrond
Huisslaafjes
Voor duizenden huisslaafjes is meer dan 16 uur werken heel gewoon. Ze krijgen er amper of niets voor betaald en worden bovendien vaak ook nog eens seksueel misbruikt. Contact met hun familie hebben ze nauwelijks en ze gaan niet (meer) naar school.
Mijnwerkers
Duizenden andere kinderen werken in Oost-Afrika in goudmijnen. Hun werk is loodzwaar, levensgevaarlijk en ongezond. Ze moeten gereedschappen gebruiken die voor volwassenen zijn gemaakt en zware lasten sjouwen. De hele dag staan ze bloot aan stof, hitte en giftige kwikdampen en de kans op instortende mijnschachten of aardverschuivingen is groot.
Oorzaken
Armoede is een grote veroorzaker van kinderarbeid. Ook het feit dat kinderen voortijdig van school gaan, traditionele gewoonten en normen en een grote vraag naar goedkope arbeidskrachten werken kinderarbeid in de hand.
Doelen
Om kinderarbeid in Oost-Afrika te stoppen richten we ons op de volgende doelgroepen:
Kinderen die moeten werken in goudmijnen en kinderen die als huisslaafjes werken in Tanzania en Oeganda.
Families en gemeenschappen waarin kinderen het gevaar lopen te worden uitgebuit.
De particuliere sector
De autoriteiten in Tanzania en Oeganda die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van kinderen.
Politie en justitie
Maatschappelijke organisaties
Aanpak
We stoppen kinderarbeid door:
Het beschermen van kinderen. We voorkomen dat ze worden uitgebuit en helpen slachtoffers van kinderarbeid. Naast opvang en hulp krijgen zij de kans om weer naar school te gaan, of om een vakopleiding te volgen.
Ouders/verzorgers en gemeenschappen voorlichting geven over de gevaren van kinderarbeid en het belang van onderwijs.
Ouders/verzorgers hulp bieden bij het creëren van nieuwe bestaansmiddelen, zodat hun inkomen stijgt en hun kinderen niet hoeven te werken.
Medewerkers van politie, justitie en andere overheidsinstanties leren wat kinderarbeid precies inhoudt en wat ze ertegen kunnen doen.
Bij lokale en nationale autoriteiten lobbyen voor de uitvoering van wetten tegen kinderarbeid, zodat bedrijven en families stoppen met het uitbuiten van minderjarigen. Daarnaast stimuleren we overheden meer geld uit te trekken voor het toepassen van wetten tegen kinderarbeid.
Samen te werken met lokale en internationale organisaties, zodat zij een goed beleid ontwikkelen met betrekking tot kinderarbeid. Samen kunnen we op deze manier het beleid van overheden beïnvloeden.
Resultaten
Een beknopt overzicht van de resultaten in 2018
378 kinderen gaan naar school of volgen een vakopleiding;
698 gezinnen ontvangen (psychosociale) ondersteuning van bijvoorbeeld maatschappelijk werkers 157 dialogen vinden plaats met lokale partners en gemeenschaps - en geestelijke leiders;
82 medewerkers van de overheid hebben training gekregen in het tegengaan van gender gerelateerd geweld en het stimuleren van economische onafhankelijkheid en zelfbeschikking voor vrouwen en meisjes;
30 maatschappelijke organisaties hebben training gekregen in gendergelijkheid in beleid en de praktijk;
51 mensen uit het bedrijfsleven hebben training gekregen in het tegengaan van gendergerelateerd geweld en het stimuleren van fatsoenlijk werk.
Vorige week kwam een groot onderzoek in opdracht van de auto- en elektronica industrie uit, waarin de industriële consumptie van 37 grondstoffen door deze industrieën en de impact op mensenrechten is onderzocht. Terre des Hommes verwelkomt het onderzoek ‘Material Change’, maar constateert dat te weinig gebruik wordt gemaakt van bestaand bronmateriaal over de grondstoffen.
In de Girls Advocacy Alliantie (GAA) werkt Terre des Hommes samen met Plan Nederland en Defence for Children – ECPAT en het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het uitbannen van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en aan het versterken van hun economische kansen door middel van lobby en advocacy.
Terre des Hommes gaat in de regio Marsabit in het noorden van Kenia onderzoeken hoe de omstandigheden voor kinderen zijn veranderd door recente economische en bestuurlijke ontwikkelingen.
Bij een onderzoek in twee districten in Oeganda trof Terre des Hommes 870 kinderarbeiders aan. Veel van de kinderen werken in gevaarlijke goudmijnen. Met voorlichting aan lokale leiders, ouders en kinderen gaat Terre des Hommes de strijd aan tegen kinderarbeid in de districten. Met resultaat, de lokale autoriteiten nemen hun verantwoordelijkheid.
Op 20 november viert de Internationale Dag van de Rechten van het Kind haar 28-jarig bestaan. Dit in 1989 door de Verenigde Naties aangenomen verdrag is inmiddels door bijna alle landen ter wereld ondertekend.