WATCH Nederland

WATCH Nederland Terre des Hommes pakt loverboys aan

WATCH Nederland stopt seksuitbuiting van minderjarigen door de markt van loverboys in Nederland kapot te maken. WATCH Nederland frustreert de vraagkant, want zolang er vraag is, is er aanbod. Watch Nederland spoort loverboys en hun klanten op door gebruik te maken van een meldpunt, web crawlers, nepadvertenties, lokprofielen en privé-detectives.

Bent u slachtoffer of getuige van loverboypraktijken, ga naar het landelijk meldpunt WATCH Nederland 

Foto: Dirk W. de Jong

Achtergrond

Mensenhandelaren gebruiken internet

Een loverboy is een bikkelharde mensenhandelaar, die geweld noch chantage schuwt. Door handig gebruik te maken van internet is zijn handel geëxplodeerd. Hij hoeft niet meer fysiek bij zijn slachtoffer in de buurt te komen, hij spreekt haar of hem (ook jongens worden slachtoffer) direct aan op social media, webfora en chatsites. Zodra hij éénmaal één seksfoto of seksfilmpje heeft van het slachtoffer, dreigt hij het online te plaatsen als de minderjarige niet doet wat hij wil. Vervolgens maakt hij een advertentie aan op een populaire website en trekt hij tien tot twintig klanten per dag. Een loverboy verdient al snel zo’n 500 tot 1000 euro per dag per slachtoffer. Dat is meer dan hij kan verdienen met drugshandel, berovingen of inbraken. Bovendien is de pakkans nihil. Online is de loverboy namelijk vrijwel anoniem.

Een groeiend probleem

Uit onderzoek van 1V Jongerenpanel bleek dat:

 • 41% van alle jongeren op internet wel eens door een vreemde op een seksueel getinte manier is benaderd
 • 15% van de jongeren na die benadering een naaktfoto stuurde of zich naakt vertoonde voor de webcam
 • bijna de helft van de benaderde jongeren hun ouders hierover niet informeerde
 • bij 6% van de benaderde jongeren het zelfs tot een afspraak met de onbekende kwam

Uit gesprekken met de politie blijkt dat zij uitgaan van schattingen tussen de 1000 en 6000 slachtoffers per jaar. Loverboys gebruiken meer geweld, zoeken steeds jongere slachtoffers (slachtoffers van elf jaar zijn geen uitzondering meer) en wenden zich eveneens tot slachtoffers uit de schaamtecultuur, omdat daar chanteren met seksueel getint beeldmateriaal nog beter werkt.

Politie kan niet alle zaken oppakken

De politie is beperkt in tijd, mankracht en middelen en kan daardoor onmogelijk de vele verdachte seksadvertenties onderzoeken om te zien of er sprake is van minderjarigenprostitutie. Bovendien is de politieman of -vrouw aan de balie zelf geen mensenhandelspecialist en is het voor hem of haar dus lastig te bepalen of er sprake is van mensenhandel of een opstandige puber die voor een paar dagen weggelopen is van zijn of haar ouders.

Watch Nederland neemt de tijd om meldingen uit te filteren. Als de melding serieus is, legt de unit contact de mensenhandelarenspecialisten van de Nationale Politie.

Terre des Hommes stopt ook kinderuitbuiting in Nederland

Terre des Hommes bestrijdt uitbuiting van kinderen wereldwijd. Dus ook in Nederland. Zeker met alle expertise en ervaring die Terre des Hommes in huis heeft en het feit dat het probleem van seksuitbuiting van kinderen in Nederland toeneemt, is het voor de hand liggend dat Terre des Hommes ook in Nederland actief wordt.

 

Doelen

Het doel is commerciële, seksuele uitbuiting van minderjarigen in Nederland te stoppen, zoals Terre des Hommes dat ook in andere delen van de wereld doet. Loverboys worden opgespoord, klanten worden gewaarschuwd en slachtoffers worden opgevangen.

Aanpak

WATCH Nederland bestaat uit twee units:   

 • Landelijk Meldpunt WATCH Nederland: een 24/7 online meldpunt met direct mail en telefoonlijn (070-7400600), voor meldingen en verzoeken om hulp en veilige interventie.
 • WATCH Nederland Observatie & Actie Unit: een team forensische ICT-ers (online research, interventie, dossiervorming) en speciaal opgeleide particulier onderzoekers (veldonderzoek).

De observatie en actie-unit heeft zes taken:

 • Opvolgen van meldingen
 • Doorzoeken van verdachte websites met crawlers
 • In de val lokken en waarschuwen van potentiële klanten door het plaatsen van nepadvertenties op seksadvertentiesites en pornosites.
 • Ontmaskeren van ronselende loverboys door de inzet van lokprofielen op webfora, social media en in chatrooms
 • Campagne voeren om potentiële slachtoffers te waarschuwen
 • Campagne voeren om klanten af te schrikken

Lokken vs uitlokken

Iedereen mag online nepprofielen aanmaken, zolang je je maar niet voordoet als een ander, werkelijk bestaand mens. WATCH Nederland zet profielen van niet-bestaande minderjarigen online. Daarmee lokken we loverboys en (potentiële) loverboyklanten. Wanneer deze personen uit eigen beweging met het lokprofiel contact zoeken en blijk geven van seksuele interesse, doen zij iets wat zij al van plan waren. Wat niet mag is: iemand lokken en verleiden tot iets wat hij/zij anders nooit van plan zou zijn geweest. Onze lokprofielen mogen de ander dus bijvoorbeeld niet vragen of hij zin in seks heeft. Dat is uitlokken.

Geen naming and shaming

Wij nagelen kindermisbruikers in Nederland, zoals loverboys en hun klanten, niet publiekelijk aan de schandpaal door namen, foto’s of gegevens te publiceren. WATCH Nederland stuurt individuen, die online seksueel contact zoeken met minderjarigen, wel persoonlijk waarschuwingen.

 

Meld loverboypraktijken

Bent u slachtoffer of getuige van loverboypraktijken? Meld het via www.watchnederland.nl. 

 

Resultaten

Zodra de eerste resultaten binnen zijn, zullen deze hier zo snel mogelijk gepubliceerd worden.

Watch Nederland sponsors

Sponsors

TDH bedankt Cellebrite, Magnet Forensics, Sumuri, Hunchly, iamIT, XS4ALL en WebIQ voor hun bijzondere bijdrage aan WATCH Nederland.