Achtergrond

20 miljoen mensen met diverse etnische groepen, godsdiensten en talen wonen samen in Sri Lanka. 8,9% van de bevolking leeft onder de armoedegrens en 90% van hen wonen in landelijk gebied (volgens cijfers uit 2010). Meer dan 40% procent van de armen op het platteland zijn kleine boeren. De armoede wordt onder andere veroorzaakt door gefragmenteerd grondbezit, gebrek aan investeringen in de landbouw, slechte financiële diensten en gebrekkige landbouwtechnologie.

Seksuele uitbuiting van kinderen in Sri Lanka

De groei van het toerisme op het eiland in de Indische oceaan heeft kinderen kwetsbaarder gemaakt voor commerciële seksuele uitbuiting. Gedurende de burgeroorlog, die het land 30 jaar in zijn greep hield, kon de plattelandsbevolking niet vrij reizen. Het einde van de oorlog betekende meer vrijheid voor de naïeve en arme jongeren van het platteland. In steden en toeristische gebieden wordt hen gouden bergen beloofd en zij zijn makkelijk over te halen om de vertrouwde en beschermde omgeving van familie en vrienden te verlaten. Buiten hun eigen omgeving zijn de jongeren extra kwetsbaar voor de gevaren en verleidingen van de grote stad, het internet en sekstoeristen. 

Internet

Daarnaast heeft de opkomst van het internet het beschermen van kinderen gecompliceerder gemaakt. Sri Lanka werd geconfronteerd met online seksuele uitbuiting van kinderen en kinderpornografie. Het land moet plotseling actie ondernemen om deze nieuwe gevaren voor kinderen het hoofd te kunnen bieden.

Voorkomen van kindersekstoerisme en online uitbuiting

In de afgelopen jaren heeft Terre des Hommes zich in Sri Lanka gericht op het voorkomen van kindersekstoerisme en online seksuele uitbuiting van kinderen door voorlichting te geven en te lobbyen voor betere wetgeving, beleid en vervolging van daders. Het programma richtte zich op 12 districten: Jaffna, Kilinochchi, Batticaloa, Trincomalee, Ampara, Kandy, Nuwara Eliya, Colombo, Kalutara, Galle, Hambantota, and Puttalam of Sri lanka en richtte zich daarbij niet alleen op kinderen en hun familie, maar ook op gemeenschappen, overheden en de privésector. 

Share this: