Aya (10) uit Syrië was nog maar vier jaar toen ze voor de oorlog in Syrië moest vluchten. Tot haar achtste had ze nog nooit een klaslokaal van binnen gezien.

Het was aan het begin van de Syrische oorlog, toen Aya uit Syrië, samen met haar acht zussen, moeder en vader, moest vluchten. Vanachter haar schooltafeltje zegt ze: ‘Ik was vier jaar, toen we uit Syrië vertrokken. In die tijd speelde ik altijd in de tuin van mijn opa met mijn zussen en nichtjes. Mijn vader bouwde op dat moment een huis voor onszelf, omdat we toen nog bij mijn opa in huis woonden. Nadat we naar onze nieuwe huis verhuisden, begon de oorlog een paar weken later. Als kleine meisjes begrepen we niet wat oorlog was en waarom we ons land moesten verlaten.’

Dromen over school 

Aya en haar familie verhuisden naar Irbid in Jordanië, een stad dicht tegen de Jordaanse-Syrische grens aan. Hoewel haar familie daar een paar maanden verbleef, was de huur te hoog voor het gezin. Ze vertrokken naar Aqaba, de enige stad aan de kust van Jordanië.

Aya bleef al die tijd thuis, totdat ze acht werd. ‘Ik was erg verdrietig dat twee verloren jaren voorbij gingen, omdat ik altijd van de dag had gedroomd dat ik naar school kon gaan en nieuwe vrienden kon maken.’

Syrische kinderen in Jordanië gaan vaak niet naar school omdat ze nog nooit eerder naar school zijn geweest of omdat ze een grote leerachterstand hebben.

Back to the future

Met hulp van ons ‘Back to the Future’-project gaat Aya nu naar school. Later wil ze kinderarts worden om kleine babys te helpen. Ondanks de verloren jaren op school, leert ze snel. Ze haalt hoge cijfers. ‘Ik vind het alleen jammer dat ik maar een 9.5 van de 15 punten kreeg voor een toets’, vertelt ze lachend. ‘Maar ik was toen erg ziek. Ik heb mezelf toen niet goed kunnen voorbereiden.’

Veel Syrische kinderen in Jordanië, maar ook Jordaanse kinderen zelf, lopen het risico op een jonge leeftijd van school te gaan. In kwetsbare families speelt onderwijs vaak niet een grote rol. Wanneer een kind het slecht doet op school, kiezen families er vaak voor dat het kind gaat werken, zodat deze meehelpt wat geld te verdienen. Sommige kinderen, vooral meisjes, worden op een jonge leeftijd gedwongen te trouwen zodat hun familie niet langer voor ze hoeft te zorgen.

Met hulp van ons grootschalige onderwijsprogramma in Jordanië en Libanon, krijgen kinderen als Aya weer een kans. Dankzij onze lessen, kunnen 8500 kinderen in Jordanië weer terug naar school.

 

Share this:

Related stories