“Iedere dag als ik deze werkplaats binnenstap, ben ik blij." Als stagiair doet Erizakeri uit Oeganda werkervaring op en hoopt over een paar jaar zijn eigen werkplaats te kunnen openen.

‘Ook al ben ik nog geen volwaardige monteur, toch verdien ik op een dag al twee keer zoveel als in de goudmijnen. Toen had ik een goede dag als ik 1000 shilling kreeg (zo’n 22 eurocent), nu is dat elke dag 2000 shilling (€ 0,44). Daarvan leg ik altijd iets opzij voor mijn toekomstige eigen bedrijf.

Iemand die zó graag wil móet wel een succes worden

Op mijn dertiende ben ik in de goudmijnen gaan werken. Ik zat in groep 3 en had geld nodig voor school. Eerst ben ik ondergronds aan de slag gegaan met erts delven. Dat ging goed, tot ik bedolven werd onder een instortende mijnschacht.

Ik had geluk - alleen mijn heupen waren uit de kom. Na mijn ongeluk leek het me veiliger om bovengronds te werken, bij het goud zeven. Alleen verdiende ik daarmee nog minder, met als gevolg dat ik moest stoppen met school.

Daarom wilde ik ook zo graag voor een vakopleiding van Terre des Hommes geselecteerd worden. De dorpsraad die daarover besliste vond me eigenlijk te jong, omdat ik ver van huis intern zou moeten gaan wonen. Ik heb gehuild en gehuild, tot ze toegaven. Iemand die zó graag wil, dat moet wel een succes worden. Natuurlijk ga ik dat bewijzen.’

Share this:

Related stories