“Mijn vader overleed toen ik twee jaar oud was", vertelt Ikai van 14 uit Kenia. "Vanaf dat moment stond mijn moeder er alleen voor. Ze ging alcohol stoken om mij en mijn vier broertjes te kunnen onderhouden. Als kind leek alles normaal en ik ging gewoon naar school. Tot groep 4, toen moest ik wegens geldgebrek van school af." 

Mijn moeder bleek haar eigen beste klant en kampte met een zware alcohol verslaving. Ze kon niet meer voor ons zorgen en stuurde mij samen met een jonger broertje weg. We kwamen op straat in Lodwar terecht. Daar op straat is niets voor niks - zelfs het eten niet dat je bij elkaar bedelt. Ik sloot me aan bij een groepje kinderen die me overlevingstactieken leerden en me inwijdden in seks in ruil voor eten, alcohol of geld. Ik was twaalf jaar en had zo’n vijf klanten per dag. Ik voelde me slecht, vies en schaamde me diep. Ik ging lijm snuiven en alcohol drinken om het aan te kunnen.

De verleiding van alcohol of lijm

Tijdens een nachtpatrouille ben ik op straat aangetroffen door het team van maatschappelijk werkers van de Diocese of Lodwar (partner van Terre des Hommes). Ze hebben mij naar een opvangcentrum gebracht waar ik drie maanden lang intensieve begeleiding heb gekregen om van mijn verslavingen af te komen en om me voor te bereiden op een terugkeer naar school. Het was erg zwaar en ik ben verschillende keren weggelopen om toch weer alcohol of lijm te scoren. Uiteindelijk kon ik naar een kostschool even buiten Lodwar, zonder de verleidingen van de stad.

Het leven wordt alleen maar beter

Ik vind het heerlijk dat ik me helemaal op mijn studie kan concentreren en heb niet meer de neiging om weg te lopen. Ook thuis gaat het beter. Mijn moeder krijgt begeleiding bij het overwinnen van haar eigen verslaving. Ze heeft een training gevolgd om op een andere manier geld te verdienen en is met een klein startkapitaal een handel in houtskool begonnen (de brandstof waar de meeste mensen op koken in Kenia). In ieder geval kan ze weer voor mijn broertjes zorgen, en voor mij als ik tijdens de vakanties thuis ben. Er was een tijd dat ik zelfmoord neigingen had. Daarom is de hulp die we krijgen zo belangrijk - om te voorkomen dat we weer in die ellende belanden. Het leven wordt alleen maar beter, voor mij én voor mijn familie.

 

Share this:

Related stories