Op de jonge leeftijd van 14 jaar werd Neelu, een sterk, intelligent en leergierig meisje uit een stad in de deelstaat Andhra Pradesh in India, door haar vader gedwongen om haar school voortijdig te verlaten en te trouwen.

Neelu’s vader was een riksjarijder die weinig geld verdiende en het meeste ervan spendeerde aan alcohol waardoor er weinig voor de familie overbleef. Gefrustreerd door de druk van zijn verantwoordelijkheid voor Neelu, besloot haar vader haar van school te halen en uit te huwelijken aan een veel oudere man. Neelu wist niets over huwelijken of een leven als echtgenote maar doordat ze niet tegen haar vader was opgewassen, had ze geen andere keuze dan hem te gehoorzamen en in te stemmen met het huwelijk.

Voorbereidingen voor de bruiloft stop zetten

Informatie over Neelu’s situatie werd gedeeld met lokale partners van Terre des Hommes. De partners brachten, samen met de politie, een bezoek aan Neelu en haar ouders om ze voor te lichten over de gevaren en onwettigheid van vroegtijdige kindhuwelijken. Neelu’s ouders kregen begeleiding en werden overgehaald om de voorbereidingen voor de bruiloft van hun dochter stop te zetten en haar in plaats daarvan te ondersteunen door haar naar school te laten gaan. Neelu werd door de kinderbescherming onmiddellijk weer naar school gestuurd en verzekerd van onderwijsondersteuning door middel van kost en inwoning om haar ouders financieel te ontlasten. Ze is blij dat ze nu weer regelmatig naar school kan en hoopt lerares te worden zodat ze haar dorp door middel van onderwijs kan veranderen.

Bang dat er door het huwelijk een einde aan haar droom zou komen

Om met Neelu’s woorden te spreken: “Ik wil mijn leven op orde brengen voordat ik ga trouwen en lerares worden. Ik was bang dat er door het huwelijk voortijdig een einde aan mijn droom zou komen. Ik geloof dat onderwijs een gemeenschap kan veranderen en een einde kan maken aan schadelijke praktijken voor vrouwen. Ik ben alle personen dankbaar die geholpen hebben om mijn leven te redden.” Gesteund door de motivatie dat ze voor andere jonge meisjes in haar dorp een verandering teweeg kan brengen, heeft Neelu op haar school een bewustwordingscampagne over kindhuwelijken georganiseerd en uitgevoerd zodat ze andere jonge meisjes over hun rechten kon informeren.

Share this:

Related stories