Rachana weet wel hoe dat gaat: je probeert regelmatig naar school te gaan en je huiswerk te maken, maar het komt er niet van. Uiteindelijk ben je zoveel bezig met mica verzamelen, dat je inmiddels geen flauw idee meer hebt waar het op school over gaat. In India stoppen daarom veel kinderen met school. Maar Rachana haalt ze terug of zorgt dat de kinderen voor het eerst naar school kunnen en blijven gaan. Tot nu toe staat de teller op 64.

 

 

Rachana is president van de kinderraad op haar school in India. Ze zit vergaderingen voor en bepaalt de prioriteiten. Ze hebben gevraagd om een betere weg, zodat kinderen naar hun school kunnen fietsen. Ook de fietsen zelf regelde de kinderraad. Met name meisjes hebben die nodig om veilig en snel van en naar school te kunnen fietsen.

Ervaringsdeskundige

De veertienjarige Rachana vindt makkelijk aansluiting bij de kinderen en bij de volwassenen met invloed. Ze is namelijk zelf ervaringsdeskundige. “Vanaf mijn zesde werkte ik in de micamijnen,”, herinnert Rachana. Op een gegeven moment kwamen de medewerkers van Terre des Hommes op haar pad. Rachana: “Zij hebben mij uitgelegd dat nú het moment is om te leren en te spelen.

Veel praten

De Terre des Hommes medewerkers hebben het meisjes zo inspirerend uitgelegd wat haar rechten zijn, dat Rachana nu zelf opkomt voor kinderrechten.  Dat doet ze momenteel door veel met andere kinderen te praten. Ze houdt goed in de gaten welke kinderen in het dorp wonen en wie naar school gaat en wie niet. Als ze opmerkt dat kinderen niet of heel weinig naar school gaan, gaan een paar kinderen van de kinderraad het gesprek aan met de kinderen zelf en soms ook met hun ouders. In die gesprekken lukt het vaak om het belang van onderwijs uit te leggen.

Actie voeren

Voorlopig is ze nog druk met de kinderraad, maar als ze straks uit gestudeerd is wil ze actie blijven voeren voor kinderrechten. De ervaring die ze nu opdoet als president van de kinderraad zal haar daarbij zeker helpen.

Lees hier hoe wij kinderen uit micamijnen halen>>

Lees hier hoe u bedrijven kunt aanspreken>>

Lees hier hoe u ons werk kunt steunen>>

Share this: