“Ik ben naar Kampala gehaald met de belofte dat ik daar naar school zou mogen" vertelt Amina van 14 uit Oeganda. "Maar ik bleek huishoudelijk werk te moeten doen, zonder dat ik ook maar een cent kreeg betaald. Na acht maanden beulen maakte een buurvrouw melding van mijn situatie". 

Een buurvrouw maakte melding van Amina's situatie bij het gratis nummer van Platform for Labour Action, een partner van Terre des Hommes. Amina: "Ik ben uit dat huis weggehaald en doe nu een vakopleiding in catering. Mijn voormalige werkgever moet me al mijn achterstallig loon betalen, zo’n 170 euro. Daarmee kan ik straks voor mezelf beginnen.” 
 

Terugkeer naar de schoolbanken

Van kinderarbeider naar ex-kinderarbeider is een lang proces. Eén van de belangrijke stappen in dat proces is een terugkeer naar de schoolbanken, in samenspraak met het kind. Afhankelijk van de achtergrond en de leeftijd van de kinderarbeider wordt hij of zij ondersteund in het reguliere onderwijs of met een vakopleiding. Wordt het een vakopleiding, dan gaan in Oeganda deze kinderen veelal naar hetzelfde opleidingsinstituut in Jinja, of ze nou huishoudelijk werk hebben gedaan of in de kleinschalige goudmijnen hebben geploeterd. Zo zijn 350 ex-kinderarbeiders gestart met vakopleidingen in catering/hotel management, of als kleermaker, elektricien, loodgieter, lasser, timmerman bouwvakker of kapper.


Altijd een maatje in de buurt

Voor deze leerlingen is het prettig dat ze met een groot aantal zijn, zodat ze altijd een maatje in de buurt hebben die hun omstandigheden begrijpt en tegen dezelfde uitdagingen aanloopt. Want ook al is de vakopleiding een kans op een betere toekomst, na het ‘vrije’ leven als kinderarbeider is het niet makkelijk om dag en nacht in het gareel van een (kost)school te moeten passen. Maatschappelijk werkers bezoeken de kinderen regelmatig om te kijken hoe het met ze gaat en wat hun vorderingen zijn, zowel vakinhoudelijk als sociaal. In kleine groepjes hebben de leerlingen dan gesprekken over de veranderingen in hun leven en hoe ze daar mee omgaan.
 

Toekomstdromen verwezenlijken

Met de kinderen die op het punt staan om hun opleiding af te ronden, wordt gekeken naar de vervolgstappen - hoe ze weer naar huis kunnen zonder terug te moeten vallen in kinderarbeid en wat de mogelijkheden zijn voor werkervaringsplaatsen of om voor zichzelf te beginnen. Elke ex-kinderarbeider wordt begeleid en geholpen in het concreet maken van die vervolgstappen, zodat ze na hun diploma uitreiking hun toekomstdromen stapje voor stapje kunnen verwezenlijken.

 

Share this:

Related stories