Vijftig meisjes hoeven niet langer seksuele diensten te verlenen in de stad Bahir Dar in Ethiopië. Deze seksueel uitgebuite meisjes zijn door Terre des Hommes samen met het lokale kinderbeschermingscomité aangetroffen terwijl ze op straat hun lichaam te koop aanboden. Ze zijn van straat gehaald en krijgen met een vakopleiding hulp om een financieel zelfstandige toekomst op te bouwen.

De helft van deze meisjes woont bovendien tijdelijk in het door Terre des Hommes gerunde safe home in de stad, waar ze in alle veiligheid hun nare ervaringen uit het verleden kunnen verwerken en worden voorbereid op een terugkeer naar hun familie.

Ook worden vijftig alleenstaande moeders van kwetsbare gezinnen ondersteund met training en startkapitaal. Daarmee zetten ze bedrijfjes op zodat ze voldoende inkomsten hebben om hun dochters naar school te sturen. Op die manier worden deze meisjes, die op het punt stonden om zich met ‘overlevingsseks’ staande te houden, beschermd tegen een toekomst vol seksuele uitbuiting.

Hoop voor de toekomst

De 18-jarige Mimi is een van de bewoonsters van het safe home. Vijf jaar geleden verliet ze haar familie op zoek naar betere kansen voor de toekomst. Ze kwam naar de stad en belandde in de seksindustrie. Nu volgt ze een catering opleiding. “Dit project heeft mij weer hoop gegeven. Hoop voor de toekomst, als ik mijn eigen restaurant open waarmee ik in mijn eigen onderhoud kan voorzien. Ook kijk ik er naar uit om snel weer bij mijn familie te zijn.”

Bahir Dar is als hoofdstad van de Amhara Regio in het noordwesten van Ethiopië een van de snelst groeiende steden en industriële zones van het land. Bahir Dar kenmerkt zich door problemen die typerend zijn voor een stad in ontwikkeling in een arm land: hoge armoede en werkeloosheid, groeiende sloppenwijken, toenemende criminaliteit, kinderen die op straat leven, die mishandeld of uitgebuit worden en moeten bedelen of zich prostitueren. Veel meisjes die in de hoop op een betere toekomst van het arme platteland naar de stad zijn getrokken moeten zien te overleven door zich aan te bieden voor betaalde seks.

 

 

Share this:

Related stories