Barsha, een meisje uit Dhaka, Bangladesh, was nog maar 12 jaar oud toen ze werd aangesteld als dienstmeisje. Ze had zeven broers en zussen, maar haar vader was de enige met werk. Om hen te onderhouden, werd Barsha van school gehaald en gedwongen tot huishoudelijke slavenarbeid in het huis van een vreemde om genoeg geld te verdienen om te overleven.

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

Barsha werkte in de woning van een gezin en bracht haar dagen door met schoonmaken, kleding wassen, koken en het verzorgen van twee jonge kinderen. Ze was zelf nog maar een kind en voelde zich eenzaam, kwetsbaar en had het gevoel dat het simpele geluk van de kindertijd haar was ontnomen. Terre des Hommes’ partner VERC bracht een bezoek aan Barsha’s werkgevers om hen over te halen haar te laten inschrijven op school. VERC legde de werkgever uit wat de negatieve gevolgen zijn, zowel fysiek als psychologisch, van het tewerkstellen van kinderen. Ze legden ook uit dat een kind recht heeft op onderwijs en dat ze, door Barsha niet naar school te laten gaan, haar een fundamenteel mensenrecht ontnamen.

VERC nodigde de werkgever ook uit om naar de NFPE School for Child Domestic Workers (CDWs) te gaan om deel te nemen aan bijeenkomsten en gesprekken waarin de problematiek van kinderrechten door diverse werkgevers besproken worden. VERC slaagde erin om Barsha’s werkgevers van de negatieve gevolgen van het tewerkstellen van kinderen in de huishouding te overtuigen en ze stemden ermee in om haar naar school te laten gaan.

“Ik vind het heerlijk op school omdat mijn lerares gek op ons is" 

Barsha ging in 2014 terug naar school. Aanvankelijk was ze verlegen en in zichzelf gekeerd maar nu neemt ze enthousiast deel aan de lessen en heeft veel vrienden gemaakt. Ze kan goed Bengaals lezen en schrijven en werkt aan het verbeteren van haar vaardigheden in het Engels. Ze heeft ook een grote passie voor zang en dans. Volgens haar lerares heeft Barsha in de afgelopen twee jaar een grote positieve verandering doorgemaakt en ze blijft haar aansporen om haar dromen te verwezenlijken.

 

Share this:

Related stories