Kareem uit Aleppo, Syrië woont in de Jordaanse stad Zarqa. Toen hij en zijn familie naar Jordanië kwamen, vonden ze een plek om te wonen. Maar het kleine appartement verkeert in slechte staat en is eigenlijk niet geschikt om in te wonen. Kareem ging twee jaar lang niet naar school omdat zijn familie geen identiteitspapieren had, die vereist zijn om naar school te kunnen gaan.

De vader van de familie werkt als bouwvakker, maar kan dit niet fulltime doen wegens gezondheidsproblemen. Hij heeft een hernia-operatie nodig; hij kan echter niet de noodzakelijke ziekenhuiskosten betalen. Het gezin eet één of twee maaltijden per dag, afhankelijk van het vermogen van de familie. Kareem* gaat nu gelukkig naar school. Hij vertelt ons: “Ik voelde me verdrietig en eenzaam. Ik vond school niet leuk omdat ik niet goed kon lezen en schrijven. En ik was bang om rond andere leerlingen te zijn, omdat ze twee jaar jonger zijn dan ik.”

Heel veel voetbal

Wij ondersteunen Kareem en hij woont nu onze remedial support-lessen bij om Arabisch, Engels en Wiskunde te studeren. Thuis werkt hij aan zijn huiswerk en als hij daarmee klaar is helpt hij zijn ouders en speelt hij met de kinderen van de buren. Kareem scoorde dit semester een gemiddelde van 95 op school. Hij vind het nu heerlijk om naar school te gaan: “Ik speel graag heel veel voetbal en ik vind het leuk om te spelen op school en thuis met mijn vrienden en buren. Ik hou van fietsen en mijn droom is dat ik ooit op een dag een fiets zal hebben om op te rijden in mijn vrije tijd.”

Zijn moeder en de leraren merkten een opmerkelijk verschil in zijn persoonlijkheid. Kareem droomt er nog steeds van om terug te keren naar Syrië om zijn oude leven op te pakken zoals het was. “Ik wil mijn oude vrienden zien en terug gaan naar mijn vroegere school en in spelen in mijn oude buurt”, zegt hij.

*De naam en foto in dit verhaal zijn aangepast om de privacy van het kind te waarborgen.

Share this:

Related stories