Met activiteiten als dansen, breien en haren knippen kunnen kinderen in het jeugdcentrum van het Debaga vluchtelingenkamp in Irak hun zinnen verzetten, trauma's verwerken en nieuwe dingen leren.

De Native American Fire Dance opvoeren in eigen gemaakte kostuums na twee weken lang repeteren. Leren breien, haren knippen en scheren. Met deze activiteiten kunnen kinderen in het jeugdcentrum van het Debaga vluchtelingenkamp in Irak hun zinnen verzetten, trauma's verwerken en nieuwe dingen leren. Vaak kunnen ze niet naar school en als ze niet worden opgevangen, blijkt dat ze vaak gaan bedelen of moeten werken. Daarnaast ontvangen de kinderen ook individuele- en groepstherapie om te praten over alles wat ze hebben meegemaakt en hoe ze met hun emoties om kunnen gaan of erover praten thuis.

"We zijn allemaal vrienden hier, er is geen onderscheid tussen een moslim en een Yazidi, of zelfs onderscheid in klasse, er is alleen wederzijds respect."

"Ik heb het idee dat het centrum ons alles heeft gegeven wat we nodig hebben, daarom voelt het alsof het ons thuis is. En ik hou van Dunia, ze heeft ons geleerd liefde en zorg voor anderen", zegt een meisje in Mosul Child Friendly Space over haar programma begeleider. 

"Er was een autistisch kind, gevlucht voor IS in Irak, dat ik kon helpen door contact te maken met de ouders,” vertelt een hulpverlener. “Ik heb gezorgd voor bewustzijn en aandacht voor de toestand van hun zoon. Ze hadden hem verwaarloosd omdat ze zich zo hopeloos voelden. Na verloop van tijd verbeterde de toestand van de jongen en was zijn vader beter in staat om de toestand van zijn zoon te begrijpen. "

Een moeder vertelt: "Door een explosie in de buurt van ons oude huis raakte mijn dochter getraumatiseerd. Ik wist niet hoe ik haar kon helpen, tot ik bij de Dutch Relief Alliance kwam waar ze haar konden behandelden."
 

Humanitaire hulp nodig voor 11 miljoen Irakezen

Het is nu 4 jaar na het begin van het conflict in Irak. Meer dan 2 miljoen Irakezen zijn niet in staat om terug te keren naar hun huis. Hoewel 3,8 miljoen mensen sinds het begin van de crisis naar huis zijn teruggekeerd, hebben de meesten nog steeds behoefte aan basisvoorzieningen. Steden zoals Mosul zijn drastisch verwoest en huizen, scholen, markten en watersystemen zijn beschadigd. Ook hebben veel mensen psychologische hulp nodig, zoals hierboven beschreven.

Meer dan 3 miljoen Irakezen zijn sinds begin 2014 ontheemd en meer dan 260.000 Syrische vluchtelingen zijn naar Irak gevlucht.  Massa-executies, systematische verkrachting en afgrijselijke gewelddadigheden zijn wijdverspreid in de gebieden waar IS heerste, en mensenrechten en de rechtsstaat worden voortdurend aangevallen. Naar schatting hebben meer dan 11 miljoen Irakezen humanitaire hulp nodig.
 

2 miljoen ontheemden


Sinds begin 2018 zijn 609.000 Irakezen naar huis teruggekeerd, maar vanaf mei blijven meer dan 2 miljoen ontheemd. Tussen 30 april en 31 mei zijn 119.000 Irakezen naar huis teruggekeerd. De terugkeer naar het district Ninewa vertegenwoordigde 83 procent (99.000 mensen) van alle Irakezen die terugkeerden in deze periode. Hoewel het totale aantal ontheemden blijft dalen, gebeurt dit in een trager tempo. Tussen 30 april en 31 mei nam het aantal ontheemden met zo'n 60.000 af, terwijl een maand eerder het aantal ontheemden met ongeveer 99.000 daalde.
 

Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance heeft sinds januari 2015 meer dan 1.800.000 Irakezen geholpen. Samen met Dorcas, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Tearfund, World Vision en ZOA zetten we onze inspanningen in 2018 voort. De coördinatie ligt bij Terre des Hommes. We werken hierbij samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ook zorgt voor de financiering. Elke organisatie brengt haar eigen noodhulp-expertise in, zodat partners elkaar aanvullen. De Dutch Relief Alliance werd in 2014 opgericht om snelle en effectieve noodhulp te bieden aan slachtoffers van internationale humanitaire crises. De DRA telt zestien leden en is momenteel actief in vijftien landen.

Share this:

Related stories