De 30-jarige Raju uit India mag zich een “Superheld” noemen. De jongerenvertegenwoordiger redde drie meisjes van een verplicht huwelijk. Daarnaast hielp hij kinderen terug naar school. Met deze heldendaden verdiende hij de Balika Bandhu Award. Een prijs van een lokale ngo voor inspirerende personen, media-persoonlijkheden en non-profit organisaties die opkomen voor de rechten van meisjes. De winnaars van de Award mogen zich “Superheld” noemen.

Kindermisbruik / Kindhuwelijken

Een actieve jongerenvertegenwoordiger

Raju is een actieve jongerenvertegenwoordiger binnen de dorpsgemeenschap. Hij helpt kinderen terug naar school en blijft de studievoortgang van de leerlingen goed volgen, om er zeker van te zijn dat zij  hun opleiding afmaken. Ook heeft hij maar liefst drie kindhuwelijken voorkomen.

Srivalli moest trouwen van haar opa en oma

Eén van de meisjes die door Raju werd gered was de 17-jarige Srivalli uit het dorpje Geesukonda, onder de rook van Hyderabad. Omdat haar ouders waren overleden werd ze met haar broers en zussen opgevoed door haar grootouders. Haar opa was chauffeur, verdiende weinig geld en was al flink op leeftijd. De armoede deed haar grootouders besluiten om Srivalli uit te huwelijken aan een jongen uit het dorp.

Via dorpsgenoten kreeg Raju lucht van de huwelijksplannen en kwam in actie. Hij ging het gesprek aan met de grootouders en kon hen ervan overtuigen om het huwelijk af te blazen. “Het is hier heel gebruikelijk dat meisjes gedwongen worden tot een huwelijk, geconfronteerd worden met discriminatie en dat hun rechten geschonden worden. Daarom zal ik mij blijven inzetten voor meisjes zoals Srivalli om een positieve draai te geven aan hun leven”, aldus de kersverse superheld.

Balika Bandhu Award

De Balika Bandhu Award wordt uitgereikt door Thauruni, een lokale partnerorganisatie van Terre des Hommes. De uitreiking van de award is onderdeel van het Girls Advocacy Alliance (GAA) programma in India. De prijsuitreiking is een belangrijke steun in de rug van individuen en organisaties die zich inzetten voor de rechten van meisjes en hen beschermen tegen kindhuwelijken, seksuele uitbuiting en kinderhandel.  

Nu de rest nog...

Kinderen die kwetsbaar zijn voor uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Srivalli kreeg hulp. Zij kan weer verder leren en stelt haar huwelijk uit. Nu de rest nog. Helpt u mee?

 

Girls Advocacy Alliance

De Girls Advocacy Alliance is een initiatief Plan Nederland, Defence for Children Nederland-ECPAT en Terre des Hommes. De alliantie pakt geweld tegen meisjes en jonge vrouwen aan realiseert (economische) kansen voor hen door lobby en beïnvloeding. Sinds januari 2016 voert de alliantie een vijfjarig programma uit dat wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gehele programma vindt plaats in 10 landen. Terre des Hommes neemt deel aan het programma in 6 landen.

Lees meer over de Girls Advocacy Alliance >>

Share this:

Related stories