750.000 mannen online op zoek …

Webcam kindersekstoerisme is sterk in opkomst: een relatief nieuw fenomeen waarbij (veelal Westerse) mannen, kinderen tegen betaling seksuele handelingen voor de webcam laten verrichten. Op ieder moment van de dag zijn naar schatting 750.000 mannen online op zoek naar webcamseks met kinderen. De handel in webcam kindersekstoerisme groeit razendsnel en als er niets gedaan wordt, is de verwachting dat het uitgroeit tot een hardnekkige, wereldwijde industrie.

 

In slechts twee maanden tijd ontmaskerde Terre des Hommes, met behulp van het fictieve personage Sweetie, meer dan 1.000 plegers van webcamseks met kinderen.

Met Sweetie, het virtuele 10-jarige Filippijnse meisje, heeft Terre des Hommes webcam kindersekstoerisme wereldwijd op de kaart gezet. Ook hebben we laten zien hoe je met een nieuwe onderzoeksmethode daders kunt traceren. De resultaten van ons onderzoek zijn schokkend.

Bekijk de video over Sweetie!  

 

 

 

Ons doel!

Deze grootse campagne was een enorm succes voor Terre des Hommes. De doelstelling was om het onderwerp ‘webcam kindersekstoerisme’ op de internationale kaart te zetten en te pleiten voor een nieuwe pro-actieve manier van opsporing. En dat is meer dan gelukt. Onlangs heeft de Verenigde Naties het onderwerp op de agenda van de mensenrechtencommissie geplaatst. Terre des Hommes heeft direct na afronding van het onderzoek alle vergaarde informatie aan de betreffende instanties overgedragen. Inmiddels is er een eerste arrestatie verricht in Australië.

Wat hebben wij bereikt?

‘Sweetie’ krijgt ongekend veel media-aandacht op het moment dat wij het virtuele karakter van het meisje in november 2013 onthullen. Meer dan 1 miljard mensen wereldwijd hebben via honderden mediabronnen kennis gemaakt met Sweetie, en dus met het onderwerp ‘webcam kindersekstoerisme’.

  • Meer dan 4 miljoen mensen hebben het youtube-filmpje van Sweetie bekeken;
  • Bijna 500.000 mensen hebben de petitie ondertekend waarmee we druk uitoefenen op regeringen, zodat zij kinderen daadwerkelijk tegen deze manier van seksuele uitbuiting zullen beschermen;
  • Webcam kindersekstoerisme is op 12 maart jl. op de agenda gezet bij de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties;
  • (Politie)experts hebben contact met Terre des Hommes gezocht met vragen over de opsporingsmethode;
  • In de Filippijnen roepen zowel politici als politie-experts op tot actie tegen deze vorm van misdaad.
  • Inmiddels zijn de eerste arrestaties verricht en 5 mannen veroordeeld in Australië, België en Denemarken en Engeland.
  • De Nederlandse Maud de Boer-Buquicchio, door de voorzitter van de VN-mensenrechtentaad benoemd tot VN-Speciaal Rapporteur inzake kinderhandel, kinderprostitutie en –pornografie, pleit ervoor webcam kindersekstoerisme als urgent aandachtsgebied te behandelen.
  • Sweetie ontvangt vele reclameprijzen waaronder drie Gouden Lampen en een Grand Prix.Terre des Hommes is uitgeroepen tot adverteerder van het jaar door de Stichting Adverteerdersjury Nederland. (SAN). Daarnaast mocht Sweetie samen met Lemz nog twee SAN-awards in andere categorieën ontvangst nemen. Ook sleepte Sweetie de ‘Tomorrow Award’ in Miami in de wacht vanwege het gebruik van indrukwekkende innovatieve techniek bij de campagne. Sweetie is ook in Engeland beloond door de Britse vakjury  met drie onderscheidingen (white, yellow, en black pencil)

Blijf op de hoogte

 

Share this: