Ondanks wereldwijde verontwaardiging over het fenomeen webcam kindersekstoerisme gaan daders nog steeds ongestraft hun gang. Gebaseerd op de succesvolle aanpak met het virtuele meisje Sweetie ontwikkelt Terre des Hommes samen met internationale specialisten een nieuwe geavanceerde methode om webcamseks met kinderen wereldwijd structureel op te lossen.

 

Honderduizenden kinderen slachtoffer van webcamseks

Iedere dag opnieuw zijn duizenden kinderen slachtoffer van webcamseks. De officiële schatting is dat wereldwijd op elk moment van de dag meer dan 750.000 mannen op het internet op zoek zijn naar seks met kinderen in ruim 40.000 openbare chat rooms. Het ‘Sweetie’-onderzoek eind 2013 toonde de omvang en aard van webcam kindersekstoerisme wereldwijd én dat een proactieve aanpak ervan werkt.

Behoeden voor seksuele uitbuiting

Sweetie 1.0 toonde de omvang van het probleem aan. 1.000 online kindermisbruikers werden ontmaskerd. Er volgde meerdere arrestaties en veroordelingen. Met Sweetie 2.0 gaan we een stap verder. Sweetie 2.0 moet daders afschrikkken en daarmee online kindermisbruik voorkomen. Met Sweetie 2.0 kunnen Terre des Hommes en haar partners met steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers vele honderdduizenden kinderen behoeden voor deze afschuwelijke vorm van seksuele uitbuiting. Want daar gaat het Terre des Hommes uiteindelijk om: dat kinderen veilig kunnen opgroeien.

Het afschrikken van potentiële daders is technisch mogelijk, praktisch haalbaar en zeer urgent om dit snel groeiende fenomeen op een effectieve en efficiënte manier aan te pakken

Projectmanager Hans Guijt van Terre des Hommes

Met chatbots online kindermisbruikers opsporen

Met een team van nationale en internationale specialisten ontwikkelt Terre des Hommes nieuwe methoden die er op gericht zijn om daders van webcamseks te ontmoedigen, afschrikken en waarschuwen. Er wordt een wereldwijd toepasbaar sofwaresysteem gemaakt ter bestrijding van webcamseks met kinderen. “Chatbots maken het straks mogelijk om geheel geautomatiseerd duizenden chatrooms tegelijkertijd te monitoren en potentiële kindermisbruikers te benaderen identificeren en lokaliseren”, aldus Hans Guijt, projectleider. Het systeem stemmen we doelgericht af op nationale en internationale kaders voor opsporing en vervolging. 

Een preventieve aanpak met wetenschappelijk onderzoek 

Ook doen we uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de impact van deze preventieve aanpak. De Belgische hoogleraar Stefan Bogaerts helpt mee aan de ontwikkeling van ‘Sweetie 2.0’. Bogaerts is hoogleraar klinische forensische psychologie en verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een nieuwe herkenningsmethode en het ontwikkelen van een manier om online kindmisbruikers af te schrikken. Het gaat daarbij om de 'vangst-hervangst methode': die de mogelijkheid geeft om kindmisbruikers op het internet meerdere keren terug te vinden. Dat is nooit eerder toegepast op het web.
 

 

Blijf op de hoogte