In sommige landen in de wereld zijn kindhuwelijken een ‘gewoon’ verschijnsel. In Bangladesh bijvoorbeeld, trouwt 17 procent van de meisjes voor hun 15e. De meerderheid van de getrouwde meisjes in Bangladesh krijgt twee kinderen voordat ze achttien zijn. Ook in Oost-Afrika komen kindhuwelijken veel voor. Tradities spelen hierbij een belangrijke rol. Zeer jonge meisjes meisjes worden gedwongen om met oudere mannen te trouwen.

14,2 miljoen kindbruiden  

Naar schatting worden jaarlijks 14,2 miljoen meisjes slachtoffer van kindhuwelijken. De oorzaken zijn complex, maar hebben meestal te maken met armoede en een gebrek aan onderwijs. Ook tradities en opvattingen over de rol van meisjes in de maatschappij spelen mee.   

Gevolgen van kindhuwelijken

Kindhuwelijken en tienerzwangerschappen zorgen er vaak voor dat meisjes niet meer naar school gaan. Bovendien lijden de meisjes geestelijk en fysiek onder het huwelijk. Veel meisjes lijden aan depressiviteit en post-traumatische stress. Zwangerschappen zijn voor meisjes in Oost-Afrikaanse landen een belangrijke doodsoorzaak, omdat hun lichaam het krijgen van een kind vaak nog niet aankan. Ook lopen ze een groot risico op het krijgen van een hiv-infectie. Doordat in veel landen nog een groot taboe op deze onderwerpen rust, zoeken meisjes vaak geen hulp.

Waar komen kindhuwelijken voor?

In landen als Tanzania, Bangladesh, India en Nepal komen kindhuwelijken op grote schaal voor: jonge meisjes worden door hun huwelijk volledig afhankelijk van hun man en raken zwanger nog voordat hun lichaam volgroeid is. Deze jonge meisjes krijgen vaak geen medische zorg bij zwangerschap. Het komt vaak voor dat de baby dood geboren wordt of dat de nog zeer jonge moeder overlijdt. Kindhuwelijken komen niet alleen voor in Zuid-Azië (46%), maar ook in Sub-Sahara Afrika (37%) en in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.  

Aanpak van kindhuwelijken

Lees ook over:

Share this:

Gerelateerd nieuws