Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Onze missie

Kinderarbeid

Wereldwijd worden miljoenen kinderen gedwongen om vies en gevaarlijk werk te doen. Ze werken in mijnen, fabrieken of als huisslaaf. Zelfs als ze nog heel jong zijn. Dit is slecht voor hun gezondheid en hun ontwikkeling. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar school. Hierdoor kunnen ze niet uit armoede ontsnappen.

Wereldwijd worden miljoenen kinderen gedwongen om vies en gevaarlijk werk te doen

Wat is kinderarbeid?

Kinderarbeid betekent dat kinderen, jonger dan de wettelijke minimumleeftijd voor arbeid, werken. Wereldwijd worden miljoenen kinderen gedwongen om vies en gevaarlijk werk te doen. Ze werken in mijnen, fabrieken of als huisslaaf. Zelfs als ze nog heel jong zijn. Dit is slecht voor hun gezondheid en hun ontwikkeling. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar school. Hierdoor kunnen ze niet uit armoede ontsnappen. 

Wij strijden tegen extreme vormen van kinderarbeid. Wereldwijd. Omdat kinderen recht hebben op bescherming. Recht om naar school te gaan. Om te bouwen aan een betere toekomst. Daarom zorgen wij dat ze naar school kunnen, geven we voorlichting en hulp aan gezinnen om hun inkomen te vergroten. Luisteren we naar kinderen en pakken de systemen aan die kinderuitbuiting mogelijk maken. We bedenken praktische oplossingen op basis van onderzoek, die lokale partners kunnen uitvoeren. We delen onze kennis. Verbinden mensen. En we proberen gedragsverandering teweeg te brengen. We lobbyen voor betere wet- en regelgeving. En zorgen ervoor dat de stem van kinderen wordt gehoord. Dit doen we door ze te verbinden met de mensen die verandering teweeg kunnen brengen. 

Ja, ik doneer en help kinderen uit de mijnen

Het ontstaan van kinderarbeid

Kinderarbeid heeft een lange geschiedenis. Het heeft vaak te maken met economische, sociale en historische factoren. Een paar belangrijke oorzaken en ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van kinderarbeid zijn:

Economische noodzaak: In veel samenlevingen en gezinnen die in armoede leefden, was de arbeid van kinderen nodig om geld te verdienen om te overleven.

Industrialisatie: Tijdens de industriële revolutie in de 18e en 19e eeuw, groeide de vraag naar arbeiders in fabrieken en mijnen. Kinderen werden vaak ingezet vanwege hun kleine lichaam. En omdat ze goedkoper waren dan volwassen arbeiders.

Kolonisatie: In sommige koloniale gebieden werden kinderen ingezet in de landbouw en andere economische sectoren om de winst voor koloniale machten te vergroten.

Sociale normen: In sommige culturen werden, en worden, bepaalde vormen van kinderarbeid als normaal beschouwd. Zoals kinderen die meehielpen op het land of in familiebedrijven.

Gebrek aan onderwijs: Kinderarbeid is vaak het gevolg van een gebrek aan toegang tot onderwijs. Als kinderen geen onderwijs konden volgen, hadden ze weinig andere opties dan te werken.

Geen arbeidswetgeving: In veel gevallen ontbrak de wetgeving die kinderen beschermt tegen uitbuiting op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat kinderen gemakkelijk konden worden uitgebuit door werkgevers. 

Oorzaken van kinderarbeid

Er zijn verschillende oorzaken van kinderarbeid die vaak met elkaar verweven zijn. De belangrijkste oorzaak is armoede. Arme gezinnen hebben niet genoeg inkomen om in hun basisbehoeften te voorzien. Hierdoor moeten kinderen bijdragen aan het inkomen. Een andere oorzaak is gebrek aan onderwijs. Wanneer kinderen niet naar school kunnen, gaan ze werken. Hierdoor missen ze de kans op een betere toekomst. Daarnaast speelt een gebrekkige wetgeving en handhaving een grote rol. Als dit niet goed geregeld is, ontstaat er ruimte om kinderen uit te buiten. 

Vormen van kinderarbeid

Kinderarbeid kent diverse vormen en uit zich op verschillende manieren. Werken in fabrieken. Kledingindustrie. Mijnbouw. Straatverkoop. Bedelen. Huishoudelijk werk. Gedwongen prostitutie. Kindsoldaten. 

Stop kinderarbeid. 

Waar komt kinderarbeid voor?

Kinderarbeid is overal. Wereldwijd. Voornamelijk in ontwikkelingslanden. In industriële sectoren. Landbouwsectoren. Stedelijke en landelijke gebieden. Maar ook in gewapende conflicten. Kinderarbeid komt overal voor. Maar de aard van het werk kan verschillen. 

Kinderarbeid in cijfers

Wereldwijd werken er zo’n 150 miljoen kinderen. De helft van deze kinderen werkt in extreme omstandigheden. Ze doen gevaarlijk, vies, ongezond werk. Ze worden zwaar uitgeput. Dat moet stoppen.

Wij strijden voor betere omstandigheden. We spreken bedrijven en overheden aan op hun verantwoordelijkheden. Zij moeten zorgen voor veiligheid en een goede zorg voor kinderen. Wij helpen ouders om meer geld te verdienen. En werkende kinderen naar school te laten gaan. Strijd mee. Stop kinderarbeid.

Onze strijd tegen kinderarbeid

Wij geloven in een wereld waarin elk kind recht heeft op een zorgeloze jeugd. Vol kansen en dromen. Daar hoort kinderarbeid niet bij. Wij werken samen met gemeenschappen, regeringen en internationale partners om kinderen uit situaties van  uitbuiting te krijgen. En hen toegang te bieden tot onderwijs, gezondheidszorg en een veilige omgeving om op te groeien. Samen bouwen we aan een toekomst zonder kinderarbeid.

Oplossingen van kinderarbeid
Het oplossen van kinderarbeid begint bij de kern: de vicieuze cirkel doorbreken. Daarom investeren we in onderwijs. Door onderwijs ontwikkelen kinderen zich. En vergroten ze hun kans op een betere toekomst. Ook moeten er strengere arbeidswetten komen. Om kinderarbeid te ontmoedigen en te bestraffen. Gezinnen moeten geholpen worden om meer geld te verdienen. Hierdoor worden ze minder afhankelijk van het werk van hun kinderen. 

Binnen deze programma's strijden wij tegen kinderarbeid

Lopend

Stop kinderarbeid in micamijnen India

Mica is een grondstof die veel wordt gebruikt in onze dagelijkse producten, zoals auto’s, laptops en make-up.…

Lopend

Stop kinderarbeid micamijnen Madagaskar

In Madagaskar, een van de armste landen in de wereld, werkt bijna de helft van alle kinderen tussen de 5 en 17…

Lopend

Actie tegen kinderarbeid in Kenia

Drie op de tien Keniaanse kinderen moeten werken om te overleven. In de regio Busia, op de grens van Kenia en…

Lopend

Aanpak kinderhandel Bangladesh

De laatste jaren is kinderhandel in Bangladesh toegenomen, mede als gevolg van de COVID-19-pandemie. Samen met…

We doen meer

We doen meer. We strijden. Tegen seksuele uitbuiting van kinderen. En beschermen kinderen in een humanitaire crisis tegen uitbuiting. Jij kunt ook helpen. Doneer en strijd mee. Lees meer over wat we doen

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube