De sociaal-culturele normen en waarden in India maken het erg moeilijk voor vrouwen en jonge meisjes om op te komen voor hun rechten. Veel meisjes worden al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt aan andere families. Veel van hen worden het slachtoffer van seksueel misbruik en krijgen niet de zorg waar ze recht op hebben. De ouders van Roopa (17) wilde haar uithuwelijken aan een oom, maar dat kon nog net worden voorkomen. 

Kindermisbruik / Kindhuwelijken

Uithuwelijken als oplossing voor armoede 

Roopa (17) is de oudste dochter van een arm gezin in India. Ze heeft een broer van 14 en een zus van 12 jaar. In mei 2016 ging ze van school af. Ze was toen 16 jaar en zat op dat moment in groep negen. Roopa werd vanaf dat moment verantwoordelijk voor het huishouden. Haar beide ouders werken hele dagen in een steengroeve en verdienen daar weinig geld mee. Tot overmaat van ramp is haar vader alcoholist waardoor al zijn geld opgaat aan drank en Roopa’s moeder dus de kostwinner is. Hierdoor zagen haar ouders zich genoodzaakt om Roopa uit te huwelijken aan een oom, de broer van Roopa’s moeder, die veel ouder is dan Roopa.

Ik vind school fantastisch en het is mijn droom om straks hoger onderwijs te volgen en lerares te worden

Roopa (17) uit India

Geen huwelijk maar onderwijs

Terwijl de voorbereidingen voor het huwelijk in volle gang waren, sprak een lid van een lokale zelfhulpgroep haar zorg uit over het voorgenomen huwelijk tijdens een gesprek met een partnerorganisatie van Terre des Hommes. Samen kwamen ze in actie en wisten Roopa’s ouders ervan te overtuigen om het huwelijk af te blazen. Ook kregen ze haar ouders zo ver dat ze Roopa weer bij een school aanmeldden zodat ze zich kon voorbereiden op haar volgende studiejaar. Momenteel zit Roopa op een niet-formele school waar ze zich voorbereidt op groep tien. Hoewel ze er ook voor kan kiezen om bijvoorbeeld kleermaker te worden, heeft ze ervoor gekozen om verder te leren.

Nu de rest nog

Kinderen die slachtoffer zijn van kindhuwelijken, hebben bescherming nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen we voor opvang, zorg en scholing. Roopa krijgt hulp. Nu de rest nog. 

Strijd mee tegen kinderuitbuiting
 

Lees meer over de aanpak van kindhuwelijken in Azië >>

Share this:

Related stories