Op de Filipijnen zit een Australiër vast op verdenking van misbruik van 15 minderjarigen. Met hem heeft de Filipijnse justitie een ‘vette vis’ in handen, vertelt Hans Guijt van Terre des Hommes. Een reconstructie.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Een arrestatie wegens kindermisbruik, daar kijken ze op de Filipijnen niet snel van op. In diverse delen van het land komt misbruik door kindersekstoeristen op grote schaal voor. Met name steden als Cebu en Cordova zijn berucht. Maar de aanhouding van de 51-jarige Australiër P.R., nu een jaar geleden, is er niet zomaar eentje. Het is het resultaat van maanden hard werken door onder meer het Project WATCH team van Terre des Hommes. Hoe gaat dat in zijn werk? Een kijkje in één van de dertig dossiers, die op dit moment op de Filipijnen zijn aangelegd.

Januari - maart 2014, een half jaar voor de arrestatie

• de lokale politie en het Project WATCH-team starten een onderzoek naar de gepensioneerde werktuigbouwkundige P.R. uit Austalië, die tegenwoordig in Manilla woont en regelmatig naar Cebu en Cordova gaat. Daar heeft hij, zo vermoedt het team, contact met kinderen. P.R. ontmoet die onder een andere naam via Facebook.

Juni 2014, enkele weken voor de arrestatie 

• De politie krijgt een tip: een sociaal werkster in de stad Lapu Lapu op Maktan noteert de verklaring van een 11-jarig meisje over P.R. Daarna tipt ze politie en het Project WATCH-team zijn verblijfplaats: een luxe bungalowpark in Cordova op de zuidkust van datzelfde eiland.

• Een onderzoeker van het Project WATCH-team houdt wekenlang het hotel van de Australiër in de gaten. Ondertussen spreken de teamleden andere kinderen die in het gezelschap van P.R. worden gezien om het verhaal te controleren.

watch.jpg cf168123_1.jpg

24 juni 2014, de arrestatie

• Er is voldoende bewijslast en de politie wordt ingeschakeld: P.R. wordt in de boeien geslagen in zijn bungalow. Hij is daar op dat moment in het gezelschap van vijftien kinderen. Behalve P.R. wordt ook een meisje van 17 aangehouden die later zijn handlangster blijkt.

• Op de telefoon van P.R. worden foto’s met behalve kinderen ook diverse naakte volwassenen aangetroffen. Naar aanleiding van vondsten in zijn bungalow wordt ook vermoed dat ouders van de kinderen betrokken zijn bij het misbruik.  

• P.R. wordt onder meer verdacht van kinderhandel, verkrachting, het produceren van kinderporno en andere vormen van misbruik. Het 17-jarige meisje zou contact hebben gelegd met minderjarigen en ontmoetingen hebben geregeld in Manilla, waar P.R. woont.

Augustus – december 2014, de nasleep

• Het onderzoek is nog niet afgelopen. De lokale politie gaat nu na of hij deel uitmaakt van een internationaal netwerk en ook zijn de moeders van twee kinderen aangehouden, op verdenking van kinderhandel. 

• De advocaten van Project WATCH blijven de kinderen begeleiden, bezorgd dat zij bij terugkeer in Lapu Lapu zullen worden omgekocht om hun getuigenverklaringen in te trekken. 

Juli 2015, P.R. nog steeds in de gevangenis

• Een jaar later zit P.R. nog steeds in de gevangenis. In de tussentijd heeft de politie meer zaken tegen hem aan weten te spannen. P.R. ontkent dat hij iets met de kinderen te maken heeft. Hij beweert te werken als consultant in Manilla en op vakantie te gaan in Cebu.

Share this:

Related stories