Wogen Berhanu is sinds het overlijden van haar vader en moeder het gezinshoofd. Ze is pas 16 jaar, maar heeft nu al de verantwoordelijkheid om voor haar twee jongere zusjes te zorgen. Met elkaar wonen zij in een heel simpel huis in Dabat town, een klein dorpje in het noorden van Ethiopië. Een afgelegen berggebied waar veel armoede heerst vanwege de onbereikbaarheid en het gebrek aan infrastructuur.

Kinderhandel

Huisslaafje

Wogen’s vader was een kleine boer en de kostwinner van het gezin. Hij sloeg haar moeder regelmatig. Vanwege dit huislijk geweld is de destijds 8 jarige Wogen bij haar oom gaan wonen. Haar oom zorgde ervoor dat zij naar de basisschool ging, maar toen zij 13 jaar was, overleed haar vader en moest zij school verlaten vanwege geldgebrek. Zij verhuisde naar de hoofdstad Addis Ababa om bij haar tante te wonen die het meisje beloofde dat zij haar school af kon maken. Maar de tante hield zich niet aan haar belofte: ze weigerde Wogen naar school te laten gaan en dwong haar om huishoudelijk werk te verrichten. Nadat Wogen’s moeder in 2012 overleed verhuisde het meisje terug naar Dabat om voor haar zusjes te zorgen. Weer moest ze aan de slag als huisslaafje, dit keer nabij Gondar, om geld te verdienen.

Gered uit de prostitutie

Vanuit een wanhoopsdaad trapte ze in de leugens van een kinderhandelaar die haar groenere weiden beloofde als ze naar Sudan zou migreren. Zij gaf deze man € 175,- (ongeveer 10 keer haar maandsalaris) als een aanbetaling maar hij vertrok met de noorderzon; Wogen zat volledig vast in haar erbarmelijke situatie. De lokale kinderbeschermingsstructuur (Gemeenschapscoalitie Zorg) identificeerde het meisje, omdat ze niet naar school ging, extreem arm en kwetsbaar was en op het punt stond de prostitutie in te gaan. De Gemeenschapscoalitie verwees Wogen midden 2014 door naar onze projectpartner ANPPCAN. Met de hulp van ANPPCAN startte Wogen een vaardigheidstraining in catering en werd ze opgeleid in het ondernemerschap en getraind in levensvaardigheden.

Grote ambities

Met een starterskapitaal en de supervisie van de Gemeenschapscoalitie Zorg staat Wogen nu op het punt haar eigen, kleine restaurant te beginnen. Wogen benadrukt: “Ik ben meer dan bereid om hard te werken voor een betere toekomst!” Haar ambities reiken verder dan het openen van een restaurant. Wogan wil via avondonderwijs haar verpleegstersopleiding afronden, maar haar grootste ambities is andere meisjes behoeden voor het gevaar van migreren: 

Jonge meisjes adviseren aan de hand van mijn eigen ervaringen, om niet te migreren voor werk, en hen op allerlei manieren helpen, zoals ik geholpen ben!

Wogen Berhanu, 16 jaar 

Share this:

Related stories