Minister Kaag opent foto-expositie over seksuele uitbuiting

Wereldwijd worden 2 miljoen kinderen seksueel uitgebuit. Maandag opende Minister Kaag een foto-expositie over dit onderwerp. Ze is vastbesloten: “We moeten het punt bereiken waarop geen enkel kind meer slachtoffer is.”

Op de tentoonstelling zijn kinderen in Thailand te zien die seksueel zijn uitgebuit of risico lopen uitgebuit te worden. Fotografe Marieke van der Velden reisde naar Thailand om de foto’s te maken.

Superhelden

Van der Velden: “Ik vertrok met kleurpotloden en papier naar twee  opvanghuizen: in Bangkok en in Pattaya.” Om de identiteit van de kinderen te beschermen, vroeg ze hen om om zichzelf of hun superheld te tekenen en die tekening voor hun gezicht te houden. “De kinderen vonden het geweldig en stortten zich vol overgave op de tekeningen.”

Volwassenen zijn de boosdoener

Kaag: “Een foto is zo veelomvattend en ontroerend. Hij dwingt je om stil te staan bij kinderen die hadden moeten leren, spelen en dromen over wie ze willen zijn als ze volwassen worden. En die nu seksueel uitgebuit worden. Ze zien volwassenen als het roofdier, de bedreiging. Degenen die bescherming moeten bieden, zijn de grootste bedreiging in hun leven.”

Samenwerking

In een alliantie genaamd 'Down to Zero' werken Terre des Hommes (lead), Plan Nederland, Defence for Children - ECPAT, Free a Girl en ICCO Cooperation samen om in 2020 commerciële uitbuiting in elf landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen. Het 5-jarige programma (2016-2020) stelt kinderen en adolescenten in staat om zelf voor hun rechten te vechten, helpt gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen tegen commerciële seksuele uitbuiting en verbetert en implementeert relevante wet- en regelgeving in de tien landen.

Onderstaande video verteld het verhaal achter de tentoonstelling. 

 

 

Share this:

Related news