Laat hulp tot Gaza toe

Oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren

Meer dan 100 (internationale) hulp- en mensenrechtenorganisaties, waaronder Terre des Hommes, roepen regeringen in een gezamenlijke brief op tot actie in de Gazastrook. Ze willen dat het tegenhouden van humanitaire hulp stopt en eisen een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren.

Massale uithongering

De organisaties willen dat de massale uithongering in heel Gaza direct moet stoppen en snel aangepakt wordt. Zo staan er ladingen voedsel, drinkwater, medische spullen en andere hulpgoederen klaar aan de grens van Gaza. Het komt het gebied alleen niet in, omdat Israël de humanitaire organisaties geen toestemming geeft om de spullen te distribueren.

Naast Terre des Hommes hebben organisaties als CARE, Artsen zonder Grenzen, Oxfam International, Plan International en Save the Children de brief met de urgente oproep ondertekend.

Ooggetuigenverslag

Terre des Hommes werkt in Gaza samen met een lokale partner. De hongersnood raakt ook hen. Een ooggetuigenverslag van een collega in Gaza:

“Een maaltijd is een droom geworden voor de bevolking van Gaza.
In Gaza is een eenvoudige maaltijd niet langer een onderdeel van het dagelijks leven, maar een verre droom geworden. Voor de mensen hier is honger geen voorbijgaand gevoel… het is constant, zwaar en zeer pijnlijk.

De meeste gezinnen mogen van geluk spreken als ze één keer per dag kunnen eten. Velen gaan zonder eten naar bed. Alles wat we in onze huizen hadden opgeslagen, is verdwenen. Na meer dan vijf maanden leven onder voortdurende dreiging, angst en blokkade is er bijna niets meer over, niet in onze keukens en niet in onze kracht.

Mijn eigen gezin leeft nu van een half stuk brood per persoon per dag. Ik probeer ervoor te zorgen dat het genoeg is voor mijn kinderen, hoewel ik weet dat dat niet zo is. We smeren het brood met ‘Gazan dukkah’, een mengsel van gemalen linzen, kruiden, zout en citroenzuur. Dat is alles wat we hebben. Het is niet gezond. Maar het voorkomt dat we instorten… soms.

Zelfs de gaarkeukens zijn gestopt. Geen rijst. Geen groenten. Geen fruit en geen vlees. Meel kost tot 200 sjekel per kilo. Zelfs als we erin slagen om wat te kopen, gebruiken we het zuinig, wetende dat het weken kan duren voordat we weer iets kunnen vinden.

Mijn dochter is ingestort door ondervoeding. Haar lichaam, dat al zwak was, kon het niet meer aan. De artsen zeiden dat ze ernstige infecties, nierstenen en tekenen van ondervoeding heeft. Ze kan niet lopen. Ze heeft moeite met ademhalen. Ze hebben haar een infuus gegeven zodat ze weer kon staan. Toen zeiden ze tegen me: “Ze heeft goed voedsel nodig.” Maar waar kan ik dat vinden? Er is niets meer over. Ze kan zelfs niet meer studeren. Ze wil wel, maar haar lichaam is te moe. Haar hoofd tolt. Ze is pas 17 en het leven heeft haar al uitgeput.

Ik zie mijn kinderen lijden. Ik probeer sterk te blijven voor hen. Ik probeer ze te troosten en zeg dat dit voorbij zal gaan… dat het beter zal worden. Maar diep van binnen ben ik bang. Bang dat het niet zo zal zijn.

We zijn uitgeput.
We zijn gebroken.
We hebben honger.

Tot wanneer?”

Nu actie!

Julie Verhaar, algemeen directeur Terre des Hommes: “Laat het duidelijk zijn, de bevolking van Gaza heeft geen tijd over om te wachten. Mensen, ook kinderen, gaan dood van de honger. Wij kunnen voorkomen dat deze vreselijke gebeurtenis zich doorzet. We kunnen niet blijven hopen en verwachten dat de huidige regelingen werken. Dus moet de internationale  gemeenschap nu in actie komen, met echte actie!”