Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Nieuw onderzoek toont aan: kinderen zijn op zichzelf aangewezen om met online gevaren om te gaan

8 april 2024

Kinderen vertrouwen vaak op hun instinct als ze door de digitale wereld navigeren. Voor hun gevoel zijn er geen alternatieven die voor hun veiligheid instaan. Dit werd onthuld in nieuw onderzoek van ECPAT International, Eurochild en Terre des Hommes. In het onderzoek waaraan bijna 500 kinderen en ruim 6.000 verzorgers in 15 landen in de EU, Azië en Zuid-Amerika deelnamen, deelden kinderen en verzorgers hun inzichten en opvattingen over de online veiligheid van kinderen.

Download het rapport "Speaking up for change: Children's and caregivers' voices for safer online experiences" (Engelstalig)
VOICE project: focus groep discussie met kinderen in Nederland

Kinderen voelen zich het meest verantwoordelijk voor hun eigen online veiligheid

Kinderen zeggen dat ze met hun online gedrag hun gevoel van veiligheid vergroten, doordat ze bijvoorbeeld letten op wat ze posten, inhoud van hun posts censureren en indien aanwezig actief gebruikmaken van de veiligheidsvoorzieningen van online platforms. In de ogen van kinderen zijn gebruikers “verantwoordelijk voor hun online veiligheid”; ze benadrukken hoeveel veiligheid van kinderen zélf afhangt, of ze nu “op de hoogte zijn van de maatregelen” die hen online kunnen beschermen of niet. Kinderen hebben gemengde gevoelens als ze worden gevraagd of methoden zoals het actief gebruik maken van veiligheidsvoorzieningen van platforms echt helpen.

Kinderen praten niet met hun verzorgers over hun online ervaringen

Hoewel bijna 90% van de in het onderzoek ondervraagde verzorgers denkt enigszins op de hoogte te zijn van wat hun kinderen online allemaal uitvoeren, laten de kinderen in het onderzoek iets anders zien. Kinderen houden hun online activiteiten liever voor zichzelf en vinden het lastig om met volwassenen over online risico’s te praten. Kinderen geven aan dat ze niet voor ‘kleine dingen’ naar hun verzorger gaan en alleen om hulp vragen als ‘grote dingen online gebeuren’. Anderen melden bovendien dat ze wat ze hun verzorgers vertellen zouden filteren uit angst voor mogelijk ingrijpende gevolgen, wat aangeeft dat ze niet volledige openheid zouden geven.

Download het rapport "Speaking up for change: Children's and caregivers' voices for safer online experiences" (Engelstalig)

Kinderen doen een beroep op online platforms om veiligheid en bescherming te prioriteren

Kinderen uit bijna elk land in het onderzoek zijn bezorgd over blootstelling aan “ongepaste” inhoud op online platforms. Velen geven aan dat ze accepteren dat sociale-mediaplatforms en veiligheid niet samengaan, waardoor ze risico’s accepteren als een onvermijdelijk aspect van het online zijn. Kinderen willen  online veiligheidsmaatregelen die prioriteit geven aan hun bescherming zonder hun privacy aan te tasten, zoals 'safety-by-design'-benaderingen en optionele veiligheidsinstellingen. Ze willen de autonomie om ‘zelf te beslissen’ en voelen zich sterk genoeg om door de online wereld te navigeren, maar missen momenteel de begeleiding, kennis en hulpmiddelen om dat ook echt te zijn.

“Ons onderzoek laat duidelijk zien hoe krachtig de stemmen van kinderen zijn. Als de ultieme eindgebruikers en dus doelgroep van digitaal beleid zijn de inzichten van kinderen cruciaal in het ontwikkelen van beleid. Hun ideeën moeten prioriteit krijgen in besluitvormingsprocessen. Met dit onderzoek laten we zien dat de perspectieven en ervaringen van kinderen van onschatbare waarde zijn, die ons leiden naar effectieve oplossingen die machthebbers niet langer kunnen negeren.¨

- Eva Notté, hoofdonderzoeker in het VOICE-project

Speaking Up for Child Safety Online

Naar aanleiding van het onderzoek organiseerden ECPAT International, Eurochild en Terre des Hommes het evenement “Speaking Up for Child Safety Online” in Brussel. Met meer dan 250 online en offline deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Europese Commissie, kinderen zelf en leiders uit de technologie-industrie, vormde het evenement een katalysator in de discussie over de toekomst van kinderveiligheid online en droeg zo bij aan de urgente debatten die over dit onderwerp in de hele EU plaatsvinden.

Door de aandacht te richten op de ervaringen en meningen van kinderen, onderstreepte het evenement het belang van een inclusieve en collaboratieve aanpak van online veiligheid. Alleen door gezamenlijke actie kunnen we de visie van een veiligere en meer inclusieve digitale toekomst voor alle kinderen echt realiseren, aldus de VOICE partners.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan