Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Terre des Hommes-winkel Pijnacker bestaat 40 jaar

29 juni 2023

Bij de winkel van Terre des Hommes in Pijnacker worden flink wat kaarsjes uitgeblazen. Ze bestaan dit jaar maar liefst 40 jaar. Daarmee is het één van de oudste winkels die voor Terre des Hommes tweedehands spullen ging verkopen om geld in te zamelen. Met onder andere een modeshow en een prijzenfestival wordt er deze week in Pijnacker een mooi feestje gevierd.

1993, opening van de winkel aan de Emmastraat

Van kraam naar winkel

Coby Haket kan zich de beginjaren nog goed herinneren. Het was 1981 en het begon met een artikel in de Libelle. Het was een reportage over het werk van Terre des Hommes en dat stuk maakte zoveel indruk bij Coby dat ze besloot om samen met goede vriendin Elly, die toevallig net bij een werkgroep van Terre des Hommes was aangesloten, geld in te zamelen voor Terre des Hommes. Dat deden ze door op braderieën en markten allerlei spullen te verkopen. Maar de marktkraam werd twee jaar later een winkel in Pijnacker, waar ze tien jaar lang bleven om vervolgens op de huidige locatie aan de Emmastraat door te gaan.

Succes

Mede dankzij de inzet van Coby, Elly en alle andere vrijwilligers is de winkel een groot succes geworden. In 40 jaar tijd is er voor een paar miljoen euro voor Terre des Hommes ingezameld. ‘Pijnacker’ staat niet voor niets al jaren in de landelijke top 3 van best verkopende Terre des Hommes-winkels, met een gemiddelde weekomzet van 3500 euro. Alleen al in de boekenhoek worden er iedere week 400 boeken verkocht.

Geheim

Het is niet zo dat er in de winkel alleen maar hele dure spullen verkocht worden. Het geheim zit hem in de omloopsnelheid van de spullen die in de winkel komen. Van ‘brik en brak’ - dat zijn de huis-tuin-en-keukenspullen - tot boeken en van kleding tot speelgoed, niks mag langer dan 5 weken in de winkel liggen. Is het in week 5, na een afprijzing, nog niet verkocht dan gaat het de winkel uit, bijvoorbeeld naar een andere Terre des Hommes-winkel die deze spullen goed kan gebruiken. Op deze manier verandert het assortiment iedere week met 25%. Ook worden de meest bijzondere producten op Marktplaats gezet, wat ook een schot in de roos bleek te zijn. Mensen van over de hele wereld komen nu in Pijnacker terecht.

Een ander element van het succesverhaal zit hem in de 62 vrijwilligers, die van een paar uur per maand tot meerdere uren per week in de winkel te vinden zijn. Volgens Coby een hele hechte club, net een familie, die verslaafd zijn aan dit vrijwilligerswerk.

Winkels

Ook benieuwd naar de Terre des Hommes-winkel in Pijnacker, of een van onze andere locaties. Vind hier een winkel bij jou in de buurt.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan