Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Waar we werken

Bangladesh

In Bangladesh wonen 150 miljoen mensen dicht op elkaar. Het is een arm land. Een op de vier heeft niet genoeg geld voor eten, kleren en onderdak. Tien procent is zelfs extreem arm. De meeste mensen wonen in de grote steden. In de drukte worden veel kinderen uitgebuit. Ze moeten op jonge leeftijd werken om het gezin te helpen. Of worden seksueel uitgebuit en verkocht als spullen. Veel meisjes moeten al vroeg trouwen. Zodat de familie niet meer voor ze hoeft te zorgen en geld overhoudt. Zij worden vaak misbruikt. Wij strijden in Bangladesh tegen uitbuiting van kinderen. We bieden kinderen een veilige plek, onderwijs, medische hulp en juridische steun. We voeren actie bij overheden en lichten gemeenschappen voor over de rechten van kinderen. Aan Rohingya kinderen en hun gezinnen die op de vlucht zijn voor geweld in Myanmar bieden we noodhulp. Strijd mee. Stop de uitbuiting van kinderen in Bangladesh.

Actueel

4 augustus 2022

Ander werk voor Tamanna om haar vader te ondersteunen

Tamanna (14) werkte als oppas in haar dorpje in Bangladesh. In een van de gezinnen ging het mis: achter geslot…

24 juni 2022

Jaaroverzicht 2021: Een jaar met impact

Lockdown, avondklok en schoolsluitingen. Ook in 2021 had de COVID-19 pandemie de wereld in haar greep. En dat…

19 mei 2022

Aanpak seksuele uitbuiting van kinderen dreigt onder te sneeuwen

Nu het einde van de pandemie na ruim twee jaar eindelijk in zicht lijkt, wordt de wereld geteisterd door versc…

30 september 2021

Aanpak seksuele uitbuiting van kinderen ten tijde van de coronacrisis

Wereldwijd zijn zo’n 2 miljoen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting. Het Building Back Better-programm…

7 juli 2021

Programma update: De strijd tegen kindermisbruik in Azië

7 juli 2021

Programma update: De strijd tegen kinderhandel in Azië

7 juli 2021

Programma update: De strijd tegen kinderarbeid in Azië

7 juli 2021

Programma update: De strijd tegen seksuele uitbuiting in Azië

23 juni 2021

Terre des Hommes en adopties uit Bangladesh in de jaren ‘70

De laatste jaren is er groeiende aandacht voor onregelmatigheden rond de interlandelijke adopties van kinderen…

23 juni 2021

Rechtszaak tegen Staat, Wereldkinderen en Terre des Hommes

Bij de rechtbank in Den Haag dient vandaag de rechtszaak van een uit Bangladesh geadopteerde vrouw tegen de Ne…

10 juni 2021

Jaaroverzicht 2020

2020 is zonder twijfel het jaar van de coronapandemie. En toch is er veel om trots op te zijn!

1 februari 2021

Sakibur redt kinderen van mensenhandel

In Satkhira, een district in the zuidwesten van Bangladesh, leeft het merendeel van de inwoners onder de armoe…

Ons werk in Bangladesh

Onze noodhulp bestaat uit het bieden van beschermingsdiensten aan kinderen om hun kwetsbaarheid te verminderen en hun welzijn te verbeteren. Onze activiteiten omvatten psychosociale ondersteuning en casemanagement.

Op het gebied van gezondheid richt Terre des Hommes zich op zuigelingen, kinderen, adolescenten en moeders. We bieden een essentieel pakket van gezondheidsdiensten, inclusief diensten voor pasgeboren zorg, beheer van kinderziekten en niet-overdraagbare ziekten, en geestelijke gezondheidszorg.

En om de effectiviteit van de levering van gezondheids- en beschermingsdiensten te waarborgen, zal Tdh het afvalbeheersysteem in het gebied onderhouden en verbeteren.

Doneer

Seksuele uitbuiting

Naar schatting worden er in Bangladesh bijna 30.000 meisjes seksueel uitgebuit. Velen werken in bordelen. De rest op parkeerterreinen, busstations en in parken. Maar ook online.

Bangladesh kent 18 officiële rosse buurten. De kinderen die daar opgroeien weten niet beter. Veel jongens worden pooier. De meisjes volgen hun moeder als sekswerker. Vaak al voor hun twaalfde.

Slachtoffers van seksuele uitbuiting bieden wij medische zorg en juridische steun. We helpen ze met onderwijs, zodat ze een vak leren. En bieden ze de kans om ander werk te vinden. 

Met internetbedrijven en telefoonmaatschappijen werken we aan betere bescherming tegen online uitbuiting. We lichten gemeenschappen voor en helpen instellingen meer op de kinderen te letten. De overheid sporen we aan om wetten beter na te leven.

Kinderhandel en onveilige migratie

Kinderen in Bangladesh die rondzwerven of op de vlucht zijn, lopen groot risico. Ze worden vaak opgepakt door handelaren en verkocht. Om zwaar, ongezond en gevaarlijk werk te doen. Onbetaald.

Wij bieden een veilige plek aan deze kinderen. En voeren veel actie om hun situatie onder de aandacht  te brengen van politie, advocaten en rechters. Zodat zij kinderen beter kunnen beschermen. Daarnaast hebben we uitgebreid contact met de nationale overheid en andere instanties. Om hun beleid aan te passen, en met wetten te komen tegen handel in mensen. Tegen kinderhandel.  

Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Bangladesh

Praten over seks en seksualiteit is een groot taboe in Bangladesh. Het is daarom lastig om veel problemen aan te pakken. Men denkt dat openheid juist zorgt voor méér seks voor het huwelijk. Vroege zwangerschappen, kindhuwelijken en medische en geestelijke problemen bij seksueel misbruik blijven zo slecht behandeld. Er zijn bijna geen diensten die hierbij kunnen helpen.

Wij zorgen dat getrouwde meisjes, kinderen die in bordelen zijn geboren en meisjes uit de armste delen van de bevolking, de Dalit-kaste, mondiger worden. Zodat ze beter voor zichzelf opkomen. Ook helpen we ze met medische steun. En met advies over hun recht om seksualiteit gezond en veilig te beleven. Bijvoorbeeld door zelf te bepalen of en wanneer ze kinderen willen.

Wij strijden voor aanpassing van mentaliteit. Via voorlichting die past binnen de cultuur. Zodat kindhuwelijken, misbruik en gedwongen zwangerschappen verdwijnen.

Iedereen heeft het recht om zelf over hun seksualiteit te beslissen. Strijd mee. Stop seksuele uitbuiting van kinderen in Bangladesh.

Contact

Road No-11, Dhanmondi, Dhaka-1209 20 1e verdieping
Bangladesh
India
routebeschrijving
+88-(0)2-48110265

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
09:00 - 17:00
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube