Internet opent veel deuren voor kinderen. Maar toegang tot het net brengt ook ernstige gevaren met zich mee. Wist je dat in de Filipijnen maar liefst 1 op de 5 kinderen tussen de 12 en 17 jaar slachtoffer is van online seksueel misbruik? Ze zijn zich van tevoren te weinig bewust van de online gevaren of moeten door armoede zo hun geld verdienen. We werken samen met ECPAT Filipijnen en met Bidlisiw Foundation om online seksuele uitbuiting van kinderen in de Filipijnen aan te pakken.
Kinderen brengen een enorm groot deel van hun tijd online door. Ze maken er hun huiswerk, spelen spelletjes en chatten met hun vrienden. Maar voor veel kinderen is het internet een ontzettend gevaarlijke plek. Ze lopen er groot risico om seksueel te worden uitgebuit. Daarnaast zijn er kinderen die in armoede leven en door hun familie online seksueel worden uitgebuit. Het geld dat ze hiermee verdienen, zorgt ervoor dat er eten op tafel komt. Deze kinderen moeten seksuele handelingen verrichten of worden misbruikt, terwijl kindermisbruikers via de webcam aanwijzingen geven. In de afgelopen drie jaar is het aantal Filipijnse kinderen dat online seksueel wordt uitgebuit verdrievoudigd. Van de kinderen die internet gebruiken werd 1 op de 5 het slachtoffer van ernstige online seksuele uitbuiting en misbruik. Naar schatting gaat het om twee miljoen kinderen tussen de 12 en 17 jaar, zowel jongens als meisjes binnen slechts één jaar. |
Bij kinderen en ouders leeft de gedachte dat misbruik dat online plaatsvindt, minder schadelijk is. Het tegendeel is waar. Online seksueel misbruik kan net zo traumatiserend zijn als offline seksueel misbruik. Het kan leiden tot langdurige psychologische en ontwikkelingsproblemen, een negatief zelfbeeld, zelfbeschuldiging, schaamte, concentratieproblemen, of zelfs zelfbeschadiging of zelfmoord.
De meeste kinderen zwijgen uit schaamte over wat er met hen is gebeurd. Zij lijden aan angst en depressies en kunnen zich niet normaal ontwikkelen. Bovendien blijft online materiaal van kinderuitbuiting lang bestaan op het internet en kan het zo duizenden internetgebruikers bereiken. Door het circuleren van dit materiaal blijven kinderen in angst leven dat het materiaal weer opduikt of dat mensen hen herkennen van de foto’s of video’s.
Bied jij Filipijnse kinderen een toekomstperspectief? Doneer nu!
Online seksuele uitbuiting behelst alle vormen van seksuele uitbuiting die op enig moment verband houden met de online wereld. Daders kiezen bijvoorbeeld kwetsbare (Filippijnse) kindslachtoffers op het internet uit, waarbij ze hen overladen met aandacht om een vertrouwensband op te bouwen. Vervolgens misbruiken zij deze band om kinderen seksuele handelingen uit te laten voeren, bijvoorbeeld online voor een webcam of door met kinderen in persoon af te spreken. Vaak staat er ook een beloning tegenover, in de vorm van geld of cadeaus.
Een andere manier is dat er materiaal van seksuele handelingen wordt vastgelegd en dat dit online wordt verspreid. Via internet zijn Filipijnse kinderen dus een doelwit voor kindermisbruikers uit de hele wereld. Kinderen werden het vaakst slachtoffer via sociale media. Facebook of Facebook Messenger waren de meest voorkomende platforms waar dit gebeurde, goed voor meer dan 90% van de gevallen.
Heb je zelf te maken met of het vermoeden van online seksueel misbruik en wil je het hier met iemand over hebben? Kijk dan op https://www.helpwanted.nl/SCROL stelt zich een wereld voor waarin online seksuele uitbuiting van kinderen niet meer bestaat, waar kinderen de leiding hebben over hun eigen device. In hun gezamenlijke programma hebben de CSO-partners, OCSE-overlevenden en technische en veldexperts de volgende doelen geformuleerd. Het SCROL-programma hoopt 22.100 kinderen te bereiken in Cambodja, Nepal en de Filippijnen in Azië en Kenia in Oost-Afrika.
De gewenste verandering
Impact
Om het doel te bereiken dat alle kinderen worden beschermd tegen OCSE in een veilige familie- en gemeenschapsomgeving, zoeken we proactief en samenwerkend engagement met:
We supporten
We werken samen
We trainen
We beinvloeden
Afgelopen donderdag was de derde editie van de Terre Talk. In deze uitzending vertelt onze expert over het pro…
Vandaag is het Safer Internet Day. De Europese Commissie heeft deze dag in het leven geroepen om kinderen en j…
Wereldwijd kennen feest- en festivalgangers hem als ‘Laidback Luke’. Lucas van Scheppingen, geboren in de Fili…
Armoede op de Filipijnen treft veel gezinnen. Het maakt miljoenen kinderen die veel op internet zitten kwetsba…
“Ik ben Chester en ik woon in Cebu City, Filipijnen. Ik ben de vice-voorzitter van de High Peer Support Group.…
Het Filipijnse meisje Alexa (21) ontmoette op haar zestiende iemand online via Facebook. De man verleidde haar…
Kinderrechtenorganisatie Terre de Hommes start vandaag de campagne ‘Onherkenbaar’ en DJ Laidback Luke zet zich…