Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Onze projecten

SCROL: Safety for Children and their Rights OnLine

Seksuele uitbuiting van kinderen via internet is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ons nieuwe SCROL - Safety for Children and their Rights OnLine - programma heeft tot doel seksuele uitbuiting van kinderen en meer specifiek online seksuele uitbuiting van kinderen tegen te gaan. SCROL werd in 2022 ontworpen door Terre des Hommes Nederland samen met partners en stakeholders in Kenia, Nepal, Cambodja en de Filipijnen. Kinderen spelen een belangrijke rol bij het ontwerp, de uitvoering en de evaluatie van het programma.

Zoe de Melo

Programma manager

"SCROL is een solide programma gebaseerd op jarenlange ervaring, onderzoek en een collectief ontwerpproces met partners en kinderen. Door de implementatie ervan zetten we essentiële activiteiten zoals kinderclubs en belangenbehartiging voort. SCROL is ook innovatief omdat we ons ook richten op de tech industrie en technologische oplossingen ontwikkelen om online seksuele uitbuiting beter te voorkomen en erop te reageren”.

Achtergrond

Seksuele uitbuiting van kinderen via internet is de afgelopen jaren enorm toegenomen en is sinds 2020 versterkt door de Covid-19-pandemie. Alleen al in de Filippijnen worden elk jaar tienduizenden kinderen op deze manier misbruikt.

Dit fenomeen is echter niet alleen prominent in Zuidoost-Azië, ook in andere projectlanden en wereldwijd wordt deze toename  gerapporteerd. De laatste tijd ziet Terre des Hommes Nederland een toename van online seksuele uitbuiting van kinderen in Kenia. Het heeft wereldwijd aandacht gekregen en Interpol heeft het beschreven als "de misdaad van de eeuw".

Het internet biedt veel kansen voor de ontwikkeling van kinderen, maar biedt ook een anoniem platform voor online seksuele uitbuiting van kinderen. Zo vindt bijvoorbeeld livestreaming van seksueel misbruik van kinderen plaats, worden kinderen gevraagd naaktfoto's te sturen, seks-sms'jes of is er sprake van grooming. Deze vormen van uitbuiting vormen een risico voor de veiligheid en het welzijn van kinderen.

Ter bestrijding van online seksuele uitbuiting is Terre des Hommes Nederland begonnen met de uitvoering van een driejarig programma dat bekend staat als Safety for Children and their Rights OnLine (SCROL). Het startte in het najaar 2022 en loopt tot eind 2025.

SCROL wordt gefinancierd door onze partner Nationale Postcode Loterij.

Doel

SCROL stelt zich een wereld voor waarin online seksuele uitbuiting van kinderen niet meer bestaat, waar kinderen de leiding hebben over hun eigen device. In hun gezamenlijke programma hebben de CSO-partners, OCSE-overlevenden en technische en veldexperts de volgende doelen geformuleerd. Het SCROL-programma hoopt 22.100 kinderen te bereiken in Cambodja, Nepal en de Filippijnen in Azië en Kenia in Oost-Afrika.

De gewenste verandering

Impact

Aanpak

Om het doel te bereiken dat alle kinderen worden beschermd tegen OCSE in een veilige familie- en gemeenschapsomgeving, zoeken we proactief en samenwerkend engagement met:

  • Kinderen, gezinnen en gemeenschappen
  • Sector wetshandhaving en justitie
  • De particuliere sector (financiële instellingen, internet- en digitale dienstverleners en de reis- en entertainmentindustrie
  • Formele en informele instellingen, inclusief de verantwoordingsmechanismen voor mensenrechten

We supporten

We werken samen

We trainen

We beinvloeden

Gerelateerd nieuws

20 april 2023

Samen maken we impact

Dankzij de steun van onze donateurs, vrijwilligers en partners hebben we in de afgelopen vijf jaar veel bereik…

7 februari 2023

Dag van veilig internetten voor kinderen en jongeren

Vandaag is het Safer Internet Day. De Europese Commissie heeft deze dag in het leven geroepen om kinderen en j…

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube