blij meisje blij jongetje
Project

MISS-COLLECT

Kinderen op een vuilnisbelt aan het werk. Miss Collect helpt deze kinderen.

Elke dag struinen duizenden kinderen in de Indiase stad Bangalore de vuilnisbelten en straten af op zoek naar bruikbaar afval voor de verkoop. Zo dragen zij bij aan het gezinsinkomen.

Gevaarlijk en ongezond werk. Via ons MISS-Collect project halen we kinderen uit deze situatie en zorgen we dat zij toegang krijgen tot kindvriendelijk (in)formeel onderwijs. tegelijkertijd krijgen moeders de kans hun economische vaardigheden te verbeteren en zo op een duurzame manier een inkomen te genereren. Ook bedrijven en particulieren dragen bij en investeren in de oplossing.

 

Stop kinderarbeid

Wat kun jij doen?

Helpen kan op allerlei verschillende manieren en is gemakkelijker dan je denkt.

Kinderen in een kinderopvang in Bangalore.

Jouw hulp is onmisbaar

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil voor kinderen. Of je nu je spullen doneert of koopt in onze winkels, vrijwilliger wordt, doneert of een actie opzet.

Samen maken we een wereld van verschil, want gewoon kind zijn gun je toch ieder kind?

  • Anne Priya

    Programmamedewerker

    Dit project biedt een holistische oplossing om de ergste vormen van kinderarbeid bij afvalinzameling aan te pakken. Dit doen wij door kinderen, moeders, gemeenschappen en bedrijven samen te brengen. Het creëert een pad naar duurzame verandering.

Achtergrond

In India doet 12% van de kinderen (5-14 jaar) gevaarlijk werk, zoals afval verzamelen. Bangalore is een van de grootste centra voor afvalinzamelaars: 68% van het afval wordt ingezameld door de gemeente, de rest door afvalinzamelaars. Duizenden ongeschoolde arbeidsmigranten uit andere delen van India komen met hun gezinnen naar de stad om zo een inkomen bij elkaar te schrapen.

Gevaarlijke levensomstandigheden

De kinderen werken onder hete en vochtige omstandigheden in een onveilige omgeving, dit is een gevaar voor hun gezondheid. Hun levensomstandigheden zijn slecht en onhygiënisch, waardoor zij  besmettelijke ziektes oplopen. Bovendien is er voor de kinderen afkomstig uit andere gebieden vaak een taalbarrière. Dit leidt tot schooluitval of dat zij zelfs helemaal niet naar school gaan maar werken vanaf een hele jonge leeftijd. Hierdoor lopen zij een groter risico op uitbuiting.

Doelen
  • Afvalinzameling door kinderen in vier sloppenwijken van Bangalore stoppen.
  • Zorgen voor betere en duurzame toegang tot formeel onderwijs voor kinderen.
  • Duurzame en fatsoenlijke arbeidsmogelijkheden creëren zodat ouders een stabiel inkomen verdienen.
Partner: Children of India Foundation

Children of India Foundation (CIF), een zusterorganisatie van Terre des Hommes Nederland, is een geregistreerde non-profitorganisatie gevestigd in Coimbatore, Tamil Nadu, die zich bezighoudt met activiteiten op het gebied van kinderbescherming, gezondheid, levensonderhoud en onderwijs.

Ga naar ons expertise platform (engels)

Onze aanpak om de ergste vormen van kinderarbeid in Bangalore te stoppen

Kinderopvang

Het opzetten en leiden van vroegschoolse lescentra en kinderopvang voor kinderen tot 5 jaar. Ontwikkelen van een toegankelijk onderwijscentrum voor de gemeenschap.

Onderwijsondersteuning voor schoolverlaters

Steun voor lesmateriaal, digitale lesmogelijkheden en onderwijscentra voor kinderen.

Bewustwordingsprogramma voor samenwerking tussen school en gezin

Participatiebijeenkomsten op gemeenschapsniveau met kinderen en hun families.

Inzamelingspunten voor oud papier

Opzetten van een systeem om oud papier in te zamelen, waardoor vrouwen in hun levensonderhoud kunnen voorzien

Zelfvoorzienende businessmodellen

Bedrijfsmodellen ontwikkelen om inkomsten te genereren zodat kinderen niet hoeven te werken. Dit stimuleert ook verantwoorde consumptie.

Vaardigheden ontwikkelen

Workshops en trainingen voor volwassenen in afvalverwerking, gezondheids- en veiligheidsprocedures voor werknemers die zich bezighouden met afvalinzameling.