Anas (10) uit Syrië gaat sinds drie maanden naar school

Dankzij het Back to the Future programma gaat Anas (10) uit Syrië sinds drie maanden naar school. Anas is gék op het alfabet. Op school is ze veilig en leert ze nieuwe vriendjes maken. Hoe ziet zij haar future het liefst? Dan staat ze zelf voor de klas. Zodat zij andere kinderen kan geven en leren wat zij nu zelf heeft.

Honderdduizenden vluchtkinderen zoals Anas uit Syrië, wachten in Libanon en Jordanië op vrede in hun eigen land. De meesten van hen bevinden zich in een hopeloze situatie. Veel kinderen hebben een enorme leerachterstand en kunnen niet naar school Ze zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting, zoals kinderhandel en kinderarbeid. Een hele generatie groeit op zonder veel hoop op een betere toekomst.

Terug naar school, is terug naar de toekomst

Onderwijs is cruciaal voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. In Jordanië en Syrië gaat 60% van de kinderen tussen 3 en 18 jaar niet naar school. Het ‘Back to the Future’-project stelt meer dan 21.700 vluchtkinderen in Libanon en Jordanië in staat om weer naar school te gaan. Zo krijgen ze hulp met lezen, schrijven, rekenen en hun huiswerk. Want terug naar school, is terug naar de toekomst.

Drie nationaal en internationaal bekende topfotografen gingen bij de kinderen in Libanon en Jordanië langs. Ze legden met hun camera vast hoe belangrijk onderwijs voor kinderen, waar ook ter wereld, is.

Op woensdag 24 april opent de fototentoonstelling ‘Back to the future’ in het Humanity House in Den Haag. Kom ook en neem je kind mee naar deze interactieve tentoonstelling. Bij de foto’s hangen interactieve vragen en antwoorden die jullie samen kunnen beantwoorden.

Over de fotografen

Arie Kievit werkt onder meer voor de Volkskrant, Trouw en het Algemeen Dagblad. Zijn werk werd meermaals bekroond in een van de categorieën van de Zilveren Camera.

Andy Hall is een Schotse fotograaf. Zijn foto’s krijgen internationale erkenning. Zo publiceerde hij onlangs een fotoserie over het Back to the Future-project in The Guardian.

Diego Ibarra Sánchez (1982) is een documentaire fotograaf en filmmaker gevestigd in Libanon. Diego publiceert in talloze kranten en tijdschriften, zoals The New York Times, Der Spiegel en Al Jazeera.

 

Share this:

Gerelateerd nieuws