De koning ontmoet Sweetie tijdens bezoek aan de The Hague Security Delta

Zijne Majesteit de Koning heeft tijdens een werkbezoek aan The Hague Security Delta (HSD) kennis gemaakt met Sweetie 2.0, de chatbot die webcamseks met kinderen wereldwijd aanpakt.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Koning Willem-Alexander sprak op The Hague Security Delta (HSD) met vertegenwoordigers van betrokken organisaties en met de dagelijkse leiding van de HSD. Daarna volgde een rondleiding waarbij hij onder andere kennismaakte met Sweetie en Watch Nederland, programma’s van Terre des Hommes waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde IT technologie om seksuele uitbuiting van kinderen te bestrijden.

Tracks Inspectors en Sweetie

Tracks Inspector is één van de bedrijven die gevestigd is op de HSD. Gebaseerd op het succes van het Sweetie onderzoek uit 2013 ontwikkelt Terre des Hommes samen met dit bedrijf en specialisten van de Universiteiten in Leiden en Tilburg, een geautomatiseerd systeem dat met inzet van zogenaamde chatbots wereldwijd openbare ruimtes op het internet kan monitoren en miljoenen (potentiële) daders van webcamseks met kinderen herkent en afschrikt. Het project ‘Sweetie 2.0: webcamseks met kinderen de wereld uit’ wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

De koning zichtbaar geraakt

Koning Willem-Alexander bleek goed geïnformeerd over het Sweetie project en nam uitgebreid de tijd om met Rens de Wolf van Tracks Inspector, Bart Schermer van de Universiteit van Leiden en Hans Guijt van Terre des Hommes van gedachten te wisselen over de technische, juridische en psychologische aspecten van het project. Seksueel misbruik van kinderen op het internet is een onderwerp dat hem zichtbaar raakt.

Een wetsvoorstel dat het ondermeer mogelijk maakt om technologieën als Sweetie 2.0 in te zetten in de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen op het internet, ligt momenteel bij de Eerste Kamer. Desgevraagd, bleek de koning de komst van deze wet tegemoet te zien en van harte te zullen ondertekenen.

Forensische ICT-ers

Ook de Observatie & Actie unit van Watch Nederland bevindt zich op de HSD campus. Watch Nederland is een programma van Terre des Hommes, Fier en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) dat seksuele uitbuiting van minderjarigen in Nederland aanpakt. Samen met Tracks Inspectors is een team van forensische ICT-ers en onderzoekers opgezet dat de aard en omvang van seksuele uitbuiting van minderjarigen in Nederland in kaart brengt en (potentiële) daders via lokadvertenties waarschuwt en afschrikt.

The Hague Security Delta

The Hague Security is een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheden die samenwerken aan kennisontwikkeling en innovaties op het gebied van veiligheid. Het kloppend hart is de HSD Campus, het nationaal innovatiecentrum voor veiligheid in Den Haag. Voor het bezoek werden vier bedrijven geselecteerd, waaronder Tracks Inspector, om de koning een goed beeld te schetsen van de activiteiten op de HSD.

Lees meer over 'Sweetie 2.0: Webcamseks met kinderen de wereld uit' >>

 

Share this:

Gerelateerd nieuws