NGO-consortium opent met project 'Back to the Future' 19 brede scholen in Libanon

18.682 Syrische vluchtkinderen en kwetsbare kinderen naar school in Libanon en Jordanië dankzij samenwerking tussen Terre des Hommes, War Child Holland en AVSI en met geld van het EU Madad Fund.

Afgelopen maand heeft het consortium 'Back to the Future' 19 brede scholen geopend in de districten Noord-Libanon, Zuid-Libanon, Nabatieh en het bergachtige district Mount Lebanon.

18.682 Syrische vluchtkinderen naar school

Het project zorgt dat Syrische vluchtkinderen en kwetsbare kinderen uit de gastgemeenschappen in Libanon en Jordanië naar school kunnen gaan en mee kunnen blijven doen op school. In drie jaar zal het project meer dan 18.682 Syrische vluchtkinderen en kwetsbare kinderen in Libanon en Jordanië direct ondersteunen in hun educatie.

Financiering van de EU

Het Regional Trust Fund ‘Madad’ van de Europese Unie financiert dit project van in totaal 15 miljoen euro. Twee Nederlandse en twee Italiaanse organisaties werken samen in dit project: Terre des Hommes Nederland, War Child Holland, Terre des Hommes Italië en AVSI. Het project wordt uitgevoerd onder leiding van AVSI.

Kinderen hebben recht op onderwijs

“De EU is vastbesloten om kinderen die getroffen zijn door het Syrische conflict te helpen één van hun meest fundamentele rechten te geven, namelijk het recht op onderwijs. Het project 'Back to the Future' toont dat een gezamenlijke inspanning dit onderwijs mogelijk kan maken voor hen, zodat zij kunnen opgroeien en bijdragen aan de wederopbouw van hun land, aan een betere toekomst voor Syrië en de regio“, aldus Julia Koch de Biolley, plaatsvervangend hoofd van de EU-delegatie in Libanon.

Elk kind is uniek

"Elk kind is uniek en heeft een uniek verhaal. Daarom is ons project erop gericht om voor elk van hen te zorgen, om hen in staat te stellen een beter leven te leiden en terug te gaan naar hun toekomst", zo omschrijft Lucia Castelli, manager van het consortium, het doel van dit project.

De partners gebruiken verschillende manieren om het vluchtkinderen mogelijk te maken naar school te gaan. Enkele van de activiteiten op deze brede scholen omvatten:

  • Voorschoolse educatie;
  • Basisvaardigheden voor lezen en rekenen;
  • Taalcursussen Engels en Frans (onderwijs in Libanon is in het Engels en Frans, terwijl het onderwijs in Syrië in het Arabisch is);
  • Leer- en huiswerkbegeleiding;
  • Psychosociale ondersteunende activiteiten voor kinderen, adolescenten en hun begeleiders.

Renovatie van scholen en transport

Als onderdeel van het project worden verschillende scholen gerenoveerd om ze gereed te maken voor de activiteiten. Een ander belangrijk element voor het succes van het project is schooltransport. Veel families hebben geen geld voor het vervoer van hun kinderen naar school. Daarom is het transport van en naar school geregeld, waardoor een groter aantal kinderen naar school kan.

Het project Back to the Future draagt bij aan het initiatief van de internationale gemeenschap om Syrische vluchtkinderen naar school te laten gaan, onder de naam RACE: Reaching All Children with Education Initiative. Ook past het naadloos in het Lebanon Crisis Response Plan (LCRP) van de Libanese overheid, dat formele en informele onderwijsactiviteiten ondersteunt voor kleuters en schoolgaande kinderen.

Lees meer over het 'Back to the Future' project >>

#EUTF4Syria #EU4Youth #EUMadad 

Share this:

Gerelateerd nieuws