Oud-VN topman veroordeeld tot 9 jaar Nepalese cel voor kindermisbruik

De op 7 april 2018 gearresteerde Canadees Peter D. is maandag door een rechtbank in Nepal veroordeeld tot negen jaar celstraf voor seksueel misbruik van twee minderjarigen. Ook werd hij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van een half miljoen Nepalese roepies (ruim 4.000 euro) aan beide slachtoffers. De 62-jarige Canadese advocaat zette zich sinds de jaren tachtig in voor kinderrechten in Afrika en Azië en werkte voorheen onder andere voor de VN in Nepal en Afghanistan.

 

Terre des Hommes ontving in 2018 de eerste meldingen van straatkinderen over D. Medewerkers van de kinderrechtenorganisatie en de lokale politie besloten hem daarom te schaduwen. Dat leidde uiteindelijk tot de inval en zijn arrestatie in zijn woonhuis.

De 62-jarige Canadees werd vorig jaar in Nepal thuis betrapt met twee kinderen van 12 en 14 jaar in zijn kamer. Een van de jongens was de zoon van de huishoudhulp. Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes kreeg al langer meldingen over de Canadees van straatkinderen.

Peter D. ontkende volgens de Kathmandu Post zijn daden. Hij zou valselijk beschuldigd zijn door de lokale politie.

De veroordeling is een groot succes in de strijd tegen kindermisbruik in Nepal. De strafmaat van negen jaar cel toont dat de Nepalese justitie het misbruiken van minderjarigen zeer serieus neemt. 

Hulp voor de twee minderjarige slachtoffers

De twee minderjarige slachtoffers van destijds 12 en 14 jaar oud, zijn na de arrestatie intensief door Terre des Hommes bijgestaan. De jongens krijgen psychosociale hulp in de vorm van gesprekstherapie, hulp bij het onderwijs en financiële steun. De strafrechter heeft D. tevens veroordeeld tot het betalen van 500.000 Nepalese roepi, ca. €4000,- per slachtoffer. 

Share this:

Gerelateerd nieuws