Via Sweetie opgespoorde Belgische man vrijgesproken van ontucht

In België is een 68-jarige man uit Luik veroordeeld voor het bezit van kinderporno. De man kwam bij de Belgische politie in beeld door informatie verzameld door Sweetie. De rechtbank in Luik sprak de verdachte echter vrij van het aanzetten tot ontucht van een minderjarige. De Belgische wet staat strafbaarstelling voor contact met een virtueel minderjarige niet toe. Terre des Hommes vindt dat ook de Belgische strafwet moet worden gewijzigd.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

De man uit Luik had in 2014 contact met Sweetie en wilde tegen betaling een online seksshow met haar en haar virtuele 7-jarig zusje. Deze informatie werd met de Belgische politie gedeeld.

Carel Kok, directeur Terre des Hommes: ‘Dit is een perfect voorbeeld van hoe Sweetie werkt. Het gaat erom dat op seks beluste mannen, die via internet contact zoeken met minderjarigen, beseffen dat zij worden gezien. En dat hun identiteit met de politie kan worden gedeeld”.

Terre des Hommes dringt aan op zo spoedig mogelijke wijziging van het Belgische wetboek van strafrecht, zoals in Nederland gaat gebeuren. Op 26 juni jl. stemde de Eerste Kamer in Nederland in met het strafbaar stellen van een seksdate met een virtuele minderjarige. Daardoor wordt contact met Sweetie met ingang van 1 januari 2019 in Nederland strafbaar, een lobby waar Terre des Hommes vanaf 2015 hard aan heeft gewerkt. In landen met het 'common law' rechtssysteem is directe veroordeling op basis van Sweetie makkelijker. Landen als Nederland en Belgie moeten veelal hun geschreven wet aanpassen. In feite is het zaak om wereldwijd wetten op aan te passen.


>> Zie ook het artikel in De Morgen

 

Share this:

Gerelateerd nieuws