Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

1 jaar oorlog: Oekraïense kinderen hebben recht op vrede en een toekomst

24 februari 2023

De markering van 365 dagen oorlog in Oekraïne moet het keerpunt zijn voor kinderen en jongeren. Terre des Hommes maakt zich ernstig zorgen; het leven van veel kinderen en jongeren is in gevaar, hun rechten worden ondermijnd, zij leven onder barre omstandigheden én in onzekerheid. Ook over hun toekomst. Kinderen hebben recht op vrede. Wij blijven ons voor hen inzetten, zolang het nodig is.

Onze noodhulp aan oekraine
Twee Oekraïense vriendinnen.

16,6 miljoen Oekraïners hebben hulp nodig

Zeker 16,6 miljoen mensen in Oekraïne hebben humanitaire hulp nodig, waaronder 23 procent kinderen. Zo’n 1,5 miljoen kinderen zijn ontheemd, drie miljoen kinderen zijn naar andere landen in Europa gevlucht. 

Steun voor kinderen en ouders

Terre des Hommes biedt hulp aan kinderen en hun families in Oekraïne en in landen in de regio. Wij zorgen onder andere voor toegang tot onderwijs, psychosociale zorg voor kinderen en hun ouders, hulp bij huisvesting en het vinden van werk voor de ouders. We geven ook voorlichting over kinderbescherming en het herkennen van kinderuitbuiting, daarnaast ondersteunen we de kindertelefoon in verschillende landen.

Bekijk de tussenrapportage

Impact oorlog op kinderen

De impact op het welzijn en de rechten van kinderen is enorm. Door het oorlogsgeweld zijn veel kinderen letterlijk in levensgevaar, op de vlucht zijn ze extra kwetsbaar voor uitbuiting, nog meer als ze hun familie uit het oog verliezen. Een jaar oorlog bovendien zijn tol geëist van hun fysieke, mentale en emotionele welzijn. Veel kinderen kampen met psychosociale en geestelijke problemen. 

Taalbarrière

Ook het gaande houden van het onderwijs en de sociale ontwikkeling zijn enorme uitdagingen. Taalbarrières kunnen de integratie van kinderen in gastgemeenschappen en op school in de weg zitten. Olga (16) ontvluchtte Mariupol en woont nu in Moldavië: “Ik heb online les, maar het is niet heel goed of efficiënt; door de luchtaanvallen in Oekraïne vallen lessen uit en de internetverbinding is vaak slecht. Maar ik heb geen andere keus, want ik zit ook nog in m’n eindexamenjaar. Naar een Moldavische school gaan is geen optie; ik spreek de taal niet en het diploma dat ik hier zou kunnen halen, wordt niet erkend in Oekraïne.”

Schuldgevoel

Naast toegang tot onderwijs, is er vaak ook beperkte toegang tot andere diensten zoals medische en psychosociale zorg. Terwijl dat juist zo belangrijk is om psychische schade op de korte en lange termijn te voorkomen. Ana (17) voelt zich, net als veel andere kinderen, schuldig. Zij kon het oorlogsgeweld in Odessa ontvluchten en vertrok naar Boekarest, Roemenië. “Ik word verdrietig als ik het nieuws kijk. Er wonen zoveel mensen onder vreselijke omstandigheden en ik had wel de kans om naar het buitenland te gaan.”

Leefomstandigheden in gastlanden

De leefomstandigheden en opvang van gevluchte kinderen in gastlanden zijn soms onvoldoende. Er wordt lang niet altijd rekening gehouden met kinderen met een beperking, leeftijdsverschillen, diversiteit en mogelijke risico’s die zij lopen. Nu de oorlog langer duurt dan verwacht, kan de bereidheid van gastgemeenschappen om kinderen en hun families te ondersteunen, afnemen. 

Tweede oorlogsjaar - langetermijnhulp nodig

Nu het tweede oorlogsjaar ingaat, is goede hulp voor de lange termijn nodig - waarbij de rechten en het welzijn van kinderen centraal moeten staan. Terre des Hommes dringt er bij alle betrokken partijen, waaronder gastlanden en instanties, op aan dat: 

  • alle kinderen toegang hebben tot onderwijs en een veilige plek om te leren en te spelen met anderen kinderen;
  • kinderen en hun families toegang hebben tot geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning; 
  • vluchtelingen goed kunnen integreren in het gastland, de sociale cohesie versterkt  met de gastgemeenschappen en elke vorm van discriminatie wordt bestreden; 
  • de ondersteuning is afgestemd op leeftijd, geslacht en andere vormen van diversiteit;
  • kinderen zelf kunnen meedenken en meewerken aan goede passende zorg.

Vastberadenheid en veerkracht

“Ondanks de enorme uitdagingen laten deze kinderen een enorme vastberadenheid en veerkracht zien”, zegt Valérie Ceccherini, van Terre des Hommes Federatie. Wij blijven kinderen begeleiden zolang het nodig is, we bieden veiligheid, toegang tot zorg en onderwijs, zodat zij uiteindelijk hun dromen kunnen realiseren.”

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan