Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Bharati (16): “Binnenkort begin ik mijn sari-ontwerpbedrijf"

16 augustus 2023

De Indiase Bharati is een ambitieus meisje en heeft een duidelijk doel voor ogen. Maar haar toekomstplannen vielen bijna in duigen toen haar ouders haar vroegtijdig van school haalden. “Ik moest trouwen terwijl ik pas veertien was, mijn droom spatte uiteen.”

Help kinderen zoals Bharati
Bharati is geen uitzondering; in India wordt bijna de helft van de meisjes gedwongen te trouwen voor hun achttiende.

“Ik moest trouwen terwijl ik pas veertien was.”

Bharati is geen uitzondering; in India wordt bijna de helft van de meisjes gedwongen te trouwen voor hun achttiende. Dat zijn zo’n 1,5 miljoen meisjes per jaar. Veel van deze meisjes gaan niet meer naar school. Ze leven in armoede en worden vaak misbruikt door hun echtgenoten. 

Uit armoede ontsnappen

Bharati was heel gedreven om een andere toekomst tegemoet te gaan. Ze wilde niet jong trouwen, maar haar school afmaken en zo uit de armoede ontsnappen waarin ze opgroeide. Daarom deed ze enorm haar best op school, ze haalde goede cijfers en wilde haar diploma halen. Van de een op andere dag kwam daar echter een einde aan toen haar ouders haar uithuwelijkten aan een tien jaar oudere man. 

IMAGE zorgt voor empowerment van kindbruiden

Terre des Hommes komt op voor jong getrouwde meisjes, dat doen we via IMAGE (Initiative for Married Adolescent Girls’ Empowerment). Dit programma geeft deze meisjes kracht en maakt ze weerbaarder. Getrouwde meisjes leren over hun rechten en hoe ze een zwangerschap kunnen uitstellen. 

We zorgen dat ze weer naar school gaan of een vak leren en dat ze een eigen inkomen verdienen. Zo worden ze minder afhankelijk van hun echtgenoten en verbeteren ze zelf hun leefomstandigheden. Via voorlichting betrekken we ook de echtgenoten en families om de meisjes te steunen en kindhuwelijken te stoppen. En we voeren lobby, zodat wetten tegen kindhuwelijken beter worden nageleefd. 

Lees meer over IMAGE

Zwangerschapsplanning

Bharati kwam vlak na haar huwelijk in contact met medewerkers van IMAGE. Zij volgde vorig jaar een training over gezondheid, goede voeding en zwangerschapsplanning. “Ik heb andere meisjes leren kennen die net als ik veel te vroeg moesten trouwen. Het is fijn om ervaringen met elkaar te kunnen delen. Tijdens de trainingen heb ik ook geleerd hoe ik voor mezelf kan opkomen en hoe ik problemen kan oplossen.”

Vaktrainingen

Ook heeft ze een vaktraining gevolgd in sieraden en sari’s (traditionele Indiase kleding) ontwerpen en maken. Ze is heel gedreven; in haar vrije tijd oefent ze veel en ze krijgt hulp bij het opzetten van een eigen bedrijfje zodat ze financieel onafhankelijk kan worden. Bovendien wil Bharati haar middelbare school afmaken. 

Bharati kijkt weer hoopvol naar de toekomst: “Binnenkort wil ik beginnen met mijn eigen sari-ontwerpbedrijf en na mijn eindexamen wil ik mij verder ontwikkelen door nog meer vaktrainingen te volgen.”

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan