Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Campagne voeren voor online veiligheid van meisjes in Cambodja

11 oktober 2023

Vandaag, op Wereldmeisjesdag, wordt er in Cambodja druk campagne gevoerd voor online veiligheid van meisjes. Dit is een groeiend probleem en met de slagzin 'Safe Online Word for Girls' verspreiden meisjes van onze kinderclubs de boodschap dat social media een veiligere plek moet zijn. De campagne is in samenwerking met het AusCam Freedom Project en onderdeel van ons programma SCROL, wat staat voor 'Safety for Children and their Rights OnLine'.

Campagne voeren voor online veiligheid van meisjes in Cambodja
Campagne voeren voor online veiligheid van meisjes in Cambodja

Lancering van de campagne

We lanceerden de campagne op 7 oktober in Phnom Penh. De start werd gegeven door een debat in een school, waarin de volgende stelling ter discussie stond: 'Dragen sociale media bij aan online uitbuiting?' Acht meisjes van ons project werden in twee teams verdeeld en spraken zich, voor een publiek van 400 kinderen, uit over dit onderwerp. Ambtenaren van het ministerie, rechtshandhavers en andere maatschappelijke organisaties namen ook deel aan het evenement.

Over het debat

'Sociale media is een poort naar kinderuitbuiting'. Die stelling kwam aan bod in het debat dat de meisjes met elkaar hadden. Het is vanwege sociale media dat online uitbuiting steeds verder toeneemt in Cambodja, omdat kinderen veel tijd doorbrengen op de platforms. Ze zoeken er soms troost bij vreemden.

Het tegenargument werd als volgt geformuleerd: 'Sociale media is slechts een uitbreiding van het internet. Er was al online uitbuiting voordat sociale media bestonden. Het is de plicht van de gebruiker om voorzichtig te zijn op online platforms en je kunt sociale media niet de schuld geven van online uitbuiting.' Over de uitkomst van het debat kon uiteindelijk iedereen het eens zijn, want sociale media moet je voorzichtig gebruiken. Het is belangrijk dat je als kind weet wat je rechten zijn; dat is wat we de schoolkinderen, vooral de meisjes, wilden bijbrengen.

Do's en dont's

De campagne vestigt de aandacht op de belangrijke do's en don'ts van veilig online gedrag op sociale media. Het richt zich op onderwerpen als privacy, (voorzichtig) communiceren met vreemden en het melden van misbruik. Via sociale media en op scholen creëren we bewustzijn onder kinderen en jongeren. Lopen ze ergens tegenaan, dan worden ze doorverwezen naar de hotline van het AusCam Freedom Project om gevallen te melden.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan