Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

De Oekraïense Sofia kan weer leren en sporten in Roemenië

25 februari 2023

Tijdens zware bombardementen in het Oekraïense Donetsk werden het huis en alle bezittingen van Nadia en haar gezin volledig verwoest. Samen met haar familie vluchtte zij naar het veilige Roemenië. Haar dochter Sofia kan nu met hulp van Giro555-partner Terre des Hommes onderwijs volgen én sporten.

Onze noodhulp aan oekraine
Sofia uit Oekraïne kan weer leren en sporten met hulp van Giro555 en Terre des Hommes.

Een nieuw thuis

Op de vlucht voor het oorlogsgeweld vonden Nadia, haar dochter Sofia, haar zus met kinderen, moeder en oma een nieuw thuis in Roemenië. In het land aangekomen, zocht de familie hulp bij onze lokale partner. Zowel oma als Sofia hadden medische zorg nodig en zij konden via het Terre des Hommes-project ook op andere ondersteuning rekenen.

Woning, sport en medische zorg

Sofia had medicijnen nodig en Nadia vroeg hulp bij het regelen en inrichten van een flat die zij had gevonden. Zoals (administratieve) ondersteuning en spullen om de woning te kunnen inrichten, waaronder beddengoed, meubels en keukenspullen. 

Sofia is een heel actief, ambitieus en vrolijk meisje. Het meest houdt ze van sporten. “Thuis zat ik op judo, dat vond ik heel leuk.” Ze vond zelf een judoclub in Baia Mare. “Ik kreeg een judopak en ik zit nu op de club.” Terre des Hommes’ partner heeft haar daarbij geholpen. Daarnaast hoeft ze geen lidmaatschap te betalen. Ze doet regelmatig mee aan judowedstrijden en met succes. 

Juist sporten en (re)creatieve activiteiten helpen kinderen als Sofia traumatische ervaringen van een oorlog te verwerken. Daarom bieden we in Roemenië bijvoorbeeld TeamUp aan, een programma waarbij kinderen spelenderwijs leren omgaan met hun ervaringen. Tegelijkertijd leren zij ook Roemeense kinderen kennen, want die doen ook mee met de activiteiten.

Onderwijsondersteuning

Met hulp van onze lokale partner kregen tot nu toe zo’n driehonderd kinderen als Sofia toegang tot onderwijs. Er werden schoolspullen uitgedeeld en kinderen kregen laptops. Hierdoor kan Sofia nu online Oekraïens onderwijs blijven volgen.

Voorlopig kunnen Nadia, Sofia en hun familie niet terug naar Oekraïne, maar ze proberen zich zo thuis mogelijk te voelen in Roemenië. Met hulp van Terre des Hommes gaat Nadia op zoek naar werk en Sofia blijft veel sporten en leren.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan